Muzealci potpisali kolektivni ugovor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ovo je prvi kolektivni ugovor koji Istarska županija potpisuje s ustanovama u kulturi ciji je osnivac. U njemu su, kao i u svakom kolektivnom ugovoru, definirana prava i obveze djelatnika, a njegov tekst je zadovoljio obje strane. Glavni cilj kolektivnog pregovaranja bio je izjednaciti prava i obveze zaposlenika Povijesnog muzeja Istre i Etnografskog muzeja Istre s onima županijskih upravnih tijela", kazao je Vladimir Torbica, procelnik za kulturu Istarske županije, na svecanom potpisivanju kolektivnog ugovora u utorak u Povijesnom muzeju Istre.

Ugovor su za zaposlene u ta dva muzeja potpisali predstavnici Sindikata Istre i Kvarnera, Gordana Milakovic (PMI) i Mirjana Margetic (EMI), te ravnatelji Gracijano Kešac (PMI) i Lidija Nikocevic (EMI). Pregovaracke aktivnosti trajale su od travnja, kada je Upravnom odjelu za kulturu Istarske županije upucen sindikalni prijedlog kolektivnog ugovora.

Potpisivanju je prisustvovao i Darko Vidmar, voditelj pazinskog ureda SIK-a, koji je kazao da pregovori nisu bili komplicirani te da ce kolektivni ugovor zaposlenicima muzeja pružiti vecu sigurnost.

"Kolektivni ugovor sadrži sve nužne pravne odredbe, od zasnivanja radnog odnosa do njegovog prekida. Tim se dokumentom utvrduju i koeficijenti, pa krecemo od najnižeg, dakle jedan za cistacicu do 3,4 za ravnatelja muzeja", kazao je Vidmar.

Torbica je napomenuo da se tim koeficijentom zapravo smanjuju place ravnatelja, no da ce s njima potpisati posebne ugovore u kojima ce biti predvidena godišnja naknada za njihov rad. Dodao je i da je potpisivanje kolektivnog ugovora pocetak veceg rada jer ce se sada s njim trebati uskladiti i ostali pravni akti muzeja, od statuta to pravilnika o radu.


Podijeli: Facebook Twiter