Muž Julije Timošenko dobio azil u Ceškoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mužu bivše ukrajinske premijerke i oporbene celnice Julije Timošenko, osudene na sedam godina zatvora zbog zlouporabe ovlasti, odobren je politicki azil u Ceškoj, priopcio je ceški ministar unutarnjih poslova Jan Kubice.

"Timošenko je od ministarstva unutarnjih poslova zatražio politicki azil prije nekoliko mjeseci i taj je zahtjev danas odobren", rekao je ministar u petak.

"Muž Julije Timošenko, Oleksandar morao je napustiti Ukrajinu i zatražiti politicki azil od ceške vlade", objavila je u petak nešto ranije u Kijevu stranka Julije Timošenko Batkivšcina (Domovina) na svojoj internetskoj stranici. "Ta je odluka rezultat pokušaja (vlasti) da Juliju Timošenko izvrgnu pritisku izvodeci pred sud clanove njezine obitelji i rodbinu", dodaje stranka.

Informaciju o pozitivnom rješenju zahtjeva za azil Oleksandra Timošenka, 51-godišnjeg poduzetnika, objavio je još tijekom jutra ceški dnevnik Pravo, a onda ju je potvrdilo i ceško ministarstvo vanjskih poslova.

Prag je prije godinu dana odobrio azil Bogdanu Danilicinu, ministru gospodarstva u vladi Julije Timošenko, što je bilo povod za diplomatski sukob dviju zemalja i za protjerivanje dvoje ceških diplomata iz Ukrajine, pod optužbom za špijunažu.

Timošenko, koja je od kolovoza u zatvoru, u listopadu je osudena na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog toga što je kao premijerka potpisala ugovore o kupnji ruskog plina koji se smatraju nepovoljni za njezinu domovinu. Timošenko je usto optužena i za još neka kaznena djela, medu kojima i za poreznu prijevaru u 1990-im dok je bila direktorica privatne tvrtke Ukrajinski ujedinjeni energetski sustavi (SEUU).

Timošenko je stalno upozoravala da je žrtva sudbenog progona, optužujuci predsjednika Viktora Janukovica, njezina protukandidata na predsjednickim izborima 2010., da je želi ukloniti iz politickog života zemlje. Afera Timošenko uzrokovala je krizu izmedu Kijeva i EU-a koji misli da je politicki motivirana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter