"Mutvoranski bestijarij" kako ga vide mladi umjetnici


Sutra u 14 sati u Galeriji Magdalena u Mutvoranu bit će otvorena izložba radova učenika iz Zagreba "Mutvoranski bestijarij". Kako je objasnila profesorica Lana Đaković, izložbom završava projekt kroz koji su učenici i nastavnici tekstilnog i grafičkog odjela, povijesti umjetnosti i teorije oblikovanja istraživali romaničku umjetnost u Hrvatskoj.

Proučavanje umjetničke baštine rezultira osmišljavanjem radova koji se prezentiraju na izložbama. Profesorici Đaković jako se dopao mutvoranski bestijarij prilikom jednog posjeta ovom malom istarskom mjestu, a posebice njegova simbolika.

- Iz starog sela Mutvorana u južnoj Istri potječu romanički kameni reljefi s uklesanim likovima različitih životinja, za koje je profesor Branko Fučić pretpostavio da potječu iz neke porušene predromaničke crkve na tom području. Nazvao ih je "Mutvoranski bestijarij" i datirao u 11. stoljeće, te ih detaljno opisao i rastumačio. Naime, na svakom kamenom bloku prikazane su po dvije životinje u simetričnoj kompoziciji s naglašenim atributima, jedna grabežljiva zvijer i jedna pitoma, domaća životinja. Ova zamisao s antitetičnim parovima izvire iz Izajinog teksta u Starom zavjetu, pa možemo reći da je nepoznati autor doslovno ilustrirao stihove poput "I lav će jesti slamu kao govedo", navedeno je u prospektu izložbe.

U mutvoranskoj galeriji bit će izloženi linorezi, tapiserije, crteži, kolaži, akvareli i radovi u temperi kojima su učenici zagrebačke škole interpretirali ili kreirali vlastite stilizirane "beštije" nakon proučavanja srednjovjekovnih bestijarija, između ostalog, i onog najzanimljivijeg, mutvoranskog, čija se vjerna replika može razgledati u loži ispred gradskih vrata. (Patricija SOFTIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter