Mutvoranska Mandalenjina


"Po staroj užanci delamo pljukance. To su naše none delale kad u hiži ni bilo jaja, već samo moka i sol. Pljukanci su posebni, kao što su i njoki i fuži, ali se brže delaju i ne rabi puno sastojaka. Dobili su takovo ime jer su se babe nekad šalile da pljukaju u ruke da bi ih lakše delale, no to ni istina. Najbolje idu s mesom od kokoši i divljači. Naše none su i kantale dok su ih delale", ispričala je malu povijest pljukanci Srećka Putina iz Brajkovići publici koja se okupila za njenim štandom u subotu na Mandalenjini ili samanju po starinski u Mutvoranu.

Oživljavanje starih običaja i zanata, kao što su postolarstvo, kovačija, obrada drva i stakla cilj je ovog mutvoranskog sajma - uz nezaobilaznu cjelodnevnu prezentaciju tipičnih istarskih proizvoda kao što su maslinovo ulje, pršut, sir, med, lavanda, vino, smokve i smokvenjaci - koji je u subotu okupio 40-ak izlagača i zanatlija iz Poreča, Umaga, Labina, Limskog kanala.

Tako je Mutvoran na jedan dan postao Istra u malom. Posjetitelji su mogli kušati i sirup od bazge, kupiti proizvode od lavande i maslinovog drveta te pogledati kako su se nekad izrađivale cipele ili kako nastaje gušterica od stakla. Štand staklopuhačkog obrta Željka Celije iz Pule privukao je brojne gledatelje koji su opčinjeni promatrali kako Celija od jedne cjevčice kao čarolijom izrađuje staklenu guštericu uz pomoć plamenika, škara i pincete.

- Najvažnije je da mogu napraviti sve što mušterije požele i da vidim da su sretne. Najdraže mi je izrađivati žene u toplesu, a u izradi figura stvar je u sinhronizaciji mozga i ruku, tu smo u pitanju ja i Bog, jer nisam ni od koga učio ovaj zanat, došlo je samo od sebe, rekao je Celija. Mandalenjina je okupila i svirače - nastupile su grupe Fjaka i Polcer, uz koje su zasvirali i Serđo Valić te Duo Magnolija. (Napisala i snimila T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter