Mutvoranska Mandalenjina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Po staroj užanci delamo pljukance. To su naše none delale kad u hiži ni bilo jaja, vec samo moka i sol. Pljukanci su posebni, kao što su i njoki i fuži, ali se brže delaju i ne rabi puno sastojaka. Dobili su takovo ime jer su se babe nekad šalile da pljukaju u ruke da bi ih lakše delale, no to ni istina. Najbolje idu s mesom od kokoši i divljaci. Naše none su i kantale dok su ih delale", ispricala je malu povijest pljukanci Srecka Putina iz Brajkovici publici koja se okupila za njenim štandom u subotu na Mandalenjini ili samanju po starinski u Mutvoranu.

Oživljavanje starih obicaja i zanata, kao što su postolarstvo, kovacija, obrada drva i stakla cilj je ovog mutvoranskog sajma - uz nezaobilaznu cjelodnevnu prezentaciju tipicnih istarskih proizvoda kao što su maslinovo ulje, pršut, sir, med, lavanda, vino, smokve i smokvenjaci - koji je u subotu okupio 40-ak izlagaca i zanatlija iz Poreca, Umaga, Labina, Limskog kanala.

Tako je Mutvoran na jedan dan postao Istra u malom. Posjetitelji su mogli kušati i sirup od bazge, kupiti proizvode od lavande i maslinovog drveta te pogledati kako su se nekad izradivale cipele ili kako nastaje gušterica od stakla. Štand staklopuhackog obrta Željka Celije iz Pule privukao je brojne gledatelje koji su opcinjeni promatrali kako Celija od jedne cjevcice kao carolijom izraduje staklenu guštericu uz pomoc plamenika, škara i pincete.

- Najvažnije je da mogu napraviti sve što mušterije požele i da vidim da su sretne. Najdraže mi je izradivati žene u toplesu, a u izradi figura stvar je u sinhronizaciji mozga i ruku, tu smo u pitanju ja i Bog, jer nisam ni od koga ucio ovaj zanat, došlo je samo od sebe, rekao je Celija. Mandalenjina je okupila i svirace - nastupile su grupe Fjaka i Polcer, uz koje su zasvirali i Serdo Valic te Duo Magnolija. (Napisala i snimila T. GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter