Mutić: Istra poput još neotkrivene Italije

Istra je Amerikancima kao neotkrivena Italija, Anja Mutić (B. BAN)
Istra je Amerikancima kao neotkrivena Italija, Anja Mutić (B. BAN)

Istra je zadnjih nekoliko godina sve prisutnija na listama najpopularnijih odredišta za godišnji odmor u svjetskim medijima kao što su primjerice National Geographic ili CNN. Lavinu medijskih objava u značajnim američkim medijima pokrenula je američka turistička novinarka hrvatskih korijena Anja Mutić (kćerka pokojnog sportskog novinara Borisa Mutića) koja je zaslužna što je Istra prije nekoliko godina proglašena jednom od najinteresantnijih turističkih odredišta na svijetu prema mišljenju svjetski poznatog turističkog vodiča Lonely Planet.

Ona ne piše samo o Istri i Hrvatskoj, već i o brojnim drugim svjetskim odredištima o čemu vodi i blog. Posjetila je sve kontinente, a na svojoj web stranici www.everthenomad.com ističe da jedino još nije bila na - Antartici.

Kako ste se probili u novinarskim vodama u Americi?
Sve se desilo slučajno i ništa od toga nije bilo isplanirano. Najprije sam iz Zagreba otišla u Englesku gdje sam živjela i studirala. Tamo sam upoznala svog, sada bivšeg, supruga Amerikanca i kada sam ga išla posjetiti, ostala sam tamo.

Dok sam studirala, preko ljeta sam stažirala u jednoj izdavačkoj kući. Tako sam sakupila iskustvo i kada sam došla u Ameriku, eto, dobila posao u izdavaštvu. Počela sam s udžbenicima za matematiku i statistiku. Potom sam promijenila nekoliko poslova da bih 2000. spojila moje dvije strasti, pisanje i putovanja.

Jednu sam nedjelju čitajući New York Times ugledala zanimljiv oglas u kojem je britanska kompanija koja izdaje poznate turističke vodiče Rough Guides tražila urednika za portal. Prijavila sam se, otišla na razgovor i dobila posao. Tu sam radila tri godine kao urednica, ali sam za vrijeme tog posla shvatila da i ja želim putovati svijetom. Uspjela sam šefa nagovoriti da odradim neki vodič. Bio je to prvi put da su nekome u podružnici u New Yorku dali takav posao.

Koji je bio prvi zadatak koji ste dobili?
Pitali su me želim li ići u Boliviju na pet tjedana. Uzela sam neplaćeno i kao freelance novinar krenula vidjeti kako se rade turistički vodiči. I tih mi je pet tjedana bilo super. Shvatila sam tada da želim biti turistički novinar. Još sam godinu dana ostala u uredu, a onda sam dobila posao kao editorial director za jedan portal koji je potom pokrenuo časopis - poznati Shermans Travel.

Za njih sam radila šest mjeseci, a potom mi se ukazala dobra prilika da počnem raditi kao freelance. To sam napravila 2004. i od tada radim kao slobodna novinarka. Kako sam nekoliko godina radila kao urednica, upoznala sam ljude i stvorila neke kontakte. Počela sam pisati za razne publikacije te surađivala na vodiču Rough Guide to Croatia.

Potom sam radila za Time Out i njihovo prvo izdanje za Hrvatsku, a prije šest godina položila sam test da bih mogla pisati vodiče za Lonely Planet. Time sam ušla u njihovu autorsku bazu i od tada radim i za njih.

Zadnjih nekoliko godina napravili ste jako puno za medijsku promociju Istre, posebice u američkim medijima.
Hrvatska je kao zemlja i destinacija sve poznatija. Turistički novinari koji ovdje još nisu bili, kažu da im je to velik nedostatak. Kada počinjem organizirati takva putovanja, javljaju mi se najbolji novinari jer svi žele ići.

Što se Istre tiče, mislim da je dobar primjer jedna novinarka koju sam dovela u Istru koja je rekla prije puta da ide na putovanje samo kako bi vidjela Dubrovnik, a od Istre nije ništa očekivala. Dogodilo se da ju je Istra toliko oduševila da mi je po cijele dane govorila da ne može vjerovati da ovako nešto postoji. Oduševljava ih hrana, vino, to što nema hordi turista, neotkrivenost.

Jedna od novinarki koja je zadnji put bila tu napisala je "Istra is better Italy". Puno ljudi ima taj osjećaj, ili pak smatraju da je Istra neotkrivena Italija. Pokušavam ljudima ne otkriti sve. Samo im na početku kažem da će im to putovanje pružiti poseban doživljaj hrane i vina. Želim da oni sami otkriju.

Pisala sam o Istri i njenim ljepotama jer smatram da je Istra super destinacija i htjela bih to podijeliti s ljudima. I onda mi je normalno da o tome pišem. Tako su krenula i ova studijska putovanja jer mi je bilo drago to podijeliti sa svojim kolegama koji onda pišu fantastične reportaže. Zasad nitko nije ostao indiferentan. Svi su oduševljeni. Čak je dvoje novinara koji su bili lani, ove godine ljetovalo u Rovinju. Sanjaju o tome da tu kupe neki stančić. (B. BAN)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter