Mutacija raka kompleksnija nego što se vjerovalo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uzimanje tkiva za biopsiju iz samo jednog dijela tumora možda nece dati punu sliku njegove genetske raznolikosti i može objasniti zašto lijecnici, iako koriste tzv. pametne lijekove, cesto ne uspiju spasiti pacijente ciji se rak proširio, kažu britanski znanstvenici.

Njihovo je istraživanje utvrdilo da postoji više genetskih razlika nego slicnosti u uzorcima uzetima s razlicitih dijelova istog tumora te iz metastaza. To bi moglo objasniti zašto je, unatoc razvoju tzv. pametnih lijekova koji ciljano napadaju tumore odredenog genetskog tipa, prognoza za mnoge pacijente s metastaziranim tumorima dojke, pluca ili bubrega i dalje loša.

No, znanstvenici ciji je rad objavljen u casopisu New England Journal of Medicine, kažu da je istraživanje pokazalo kojim smjerom treba ici.

Tim je proucavao cetiri bolesnika s rakom bubrega uzimajuci uzorke iz razlicitih dijelova tumora kao i uzorke iz metastaza. Utvrdili su da su genetski defekti od uzorka do uzorka uzetog vec unutar samog tumora bitno razliciti, odnosno da se oko dvije trecine tih defekata razlikuje od uzorka do uzorka.

"Ovo je prvi puta da je radeno sekvenciranje genoma kako bi se izradila genetska slika tumora u takvim detaljima", kaže Charles Swanton s instituta za rak iz University College London koji istice da ce sljedeci korak biti razumijeti što potice takvu raznolikost genetskih defekata kod raka i otkriti kljucne pokretace mutacija koji su zajednicki za citav tumor.

Genetsko profiliranje pacijenata i tumora sve je cešce u lijecenju raka u bogatijim zemljama u kojima se razvijaju nove generacije lijekova koji napadaju specificne genetske odlike raka.

Onkolog James Larkin kaže da istraživanje pokazuje da je stvarnosti personaliziranog lijecenja raka puno kompleksnija nego što se ranije mislilo.

Istraživaci su pronašli 118 razlicitih mutacija u svim tkivima uzetima iz tumora od kojih je njih 40 bilo prisutno u svim uzorcima dok je njih 25 pronadeno u samo jednom uzorku.


Podijeli: Facebook Twiter