Mussolini radio kao britanski špijun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravo objavljeni britanski dokumenti otkrivaju nepoznatu prošlost talijanskoga diktatora Benita Mussolinija, koji je 1917. zapoceo svoju politicku karijeru pomocu 100 funta tjedno koje je dobivao od britanske tajne službe MI5. Mussolini je, naime, tih godina bio vrbovan od strane MI5 i radio je kao britanski špijun. Kako piše britanski Guardian, pozivajuci se na povjesnicare s Cambridgea, Mussolini je potkraj Prvoga svjetskog rata radio kao novinar, a britanska tajna služba angažirala ga je da u svojim tekstovima propagira ostanak Italije na strani saveznika, protiv Njemacke.

Britanski povjesnicar Peter Martland britanske motive objašnjava cinjenicom da je Italija, nakon povlacenja Rusije iz svjetskoga krvoprolica, bila najslabija karika u saveznickom lancu. Osim proratne propagande u Il Popolo d'Italia, listu u kojem je Mussolini pisao, kasniji talijanski diktator slao je i ratne veterane na mirovne aktiviste. I to za nemali novac, jer 100 ondašnjih britanskih funta odgovara današnjem iznosu od 6.400 eura. Zbog toga povjesnicar Martland sumnja - iako za to nema dokaza - da je dio tog novca Mussolini, poznati ženskar, trošio na svoje ljubavnice.

Martland svoje zakljucke temelji na dokumentima koji su pripadali Samuelu Hoareu, britanskom konzervativnom politicaru koji je dvadesetih i tridesetih godina radio na istaknutim dužnostima u više britanskih vlada, kao ministar vanjskih i unutarnjih poslova, kada je bio zadužen za oko 100 britanskih obavještajaca u Italiji.


Podijeli: Facebook Twiter