Muslimansko bratstvo: Najmanje 70 mrtvih u Kairu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Muslimansko bratstvo izvijestilo je da je najmanje 70 njihovih pristaša ubijeno u subotu kada su snage reda u Kairu otvorile vatru na prosvjednike protiv svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Mursija, no brojka bi mogla biti i veća, rekao je njihov glasnogovornik Gehad El-Hadad.

Televizija Al Džazira iz Egipta izvijestila je da je 120 osoba ubijeno, a 4.500 ranjeno rano jutros u nasilju na završetku bdijenja koje su održali pristaše Muslimanskog bratstva pred džamijom u sjeveroistočnom dijelu Kaira.

"Ne pucaju da rane, pucaju da ubiju", kazao je glasnogovornik i naglasio da snage reda ciljaju "glavu i prsa".

Nasilje je izbilo pri kraju bdijenja koje su održavali pristaše predsjednika Mursija, kojega je ranije u srpnju svrgnula s vlasti egipatska vojska nakon masovnih prosvjeda Egipćana nezadovoljnih onime što je učinio u godinu dana vlasti.

Televizija Al Džazira pokazala je medicinske ekipe kako očajnički pokušavaju spasiti žrtve pred džamijom Raba.

El Hadad kaže da je policija otvorila vatru na prosvjednike na cesti koja vodi prema džamiji oko 3 sata ujutro po mjesnom vremenu. Krvoproliće se dogodilo nakon što su protivnici i pristaše svrgnutog predsjednika u petak održali masovne prosvjede diljem Egipta u kojima su sudjelovale stotine tisuća ljudi, što svjedoči o dubokoj podjeli najmnogoljudnije arapske zemlje svijeta.

Glavni zapovjednik egipatske vojske general Abdel Fatah al-Sisi, koji je odigrao ključnu ulogu u svrgavanju Mursija nakon masovnih demonstracija, pozvao je Egipćane da u petak održe prosvjed i time mu daju mandat da okonča "nasilje i terorizam". U nasilju od svrgavanja Mursija poginulo je više od 200 ljudi, većinom pristaša Bratstva.

Na Zapadu je sve jača uznemirenost zbog događaja u Egiptu i stajališta koje je zauzela vojska. Egipat, zemlja od 84 milijuna ljudi most je između Bliskog istoka i Sjeverne Afrike i na godinu prima 1,5 milijardi dolara na ime uglavnom vojne pomoći iz SAD-a.

Sigurnosne snage nisu objavile nikakvo priopćenje o jutrošnjem otvaranju vatre u Kairu kod džamije Raba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter