Muslimanske zemlje Azije osuđuju napad na C.Hebdo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlade i vjerski vođe azijskih pretežno muslimanskih zemalja u četvrtak su osudili napad na novinare lista Charlie Hebdo u Parizu.

Indonezijska vlada objavila je da "nijedan čin nasilja nije prihvatljiv" te da podupire "nastojanje francuske vlade da počinitelje izvede pred sud".

Pakistan je priopćio kako "osuđuje terorizam u svim oblicima i manifestacijama". "Uvjereni smo da će međunarodna zajednica i dalje biti čvrsta u odnosu na terorizam i da će počinitelje terorističkih djela izvesti pred lice pravde", kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova, objavio je Reuters.

U Maleziji se čuju pozivi na umjerenost u borbi protiv ekstremizma, na međukulturalno razumijevanje i poštovanje. "Ništa ne opravdava oduzimanje nedužnih života", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. "Malezija suosjeća s obiteljima žrtava, francuskom vladom i francuskim narodom".

Na Filipinima koji su suočeni s ustankom vlastite većinske muslimanske populacije vlada je osudila pariški napad i "nepoštovanje ljudskog života i temeljnoga prava na izražavanje".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je sućut "prijateljskoj i savezničkoj zemlji" Francuskoj i rekao da "terorizam nema ni religije ni nacionalnosti i za nj opravdanja nema".

"Moramo biti čvrsti u odnosu na govor mržnje, netoleranciju različitosti i pokušaje da se vjerske i kulturne razlike prikaže kao temelje za neprijateljstvo", rekao je Erdogan, a prenijela državna agencija Anadolija.

I Afganistan koji je svakodnevno izložen talibanskim napadima osudio je "teroristički napad" na redakciju francuskoga satiričkoga časopisa u kojem je u srijedu ubijeno dvanaest ljudi, a jedanaest je ranjeno.

"Ubojstvo nenaoružanih ljudi i civila teroristički je čin za koji nema opravdanja", rekao je predsjednik Ashraf Ghani i izrazio sućut francuskome predsjedniku, obiteljima žrtava i "francuskome narodu", prenosi AFP. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter