Muslimani i židovi protiv kazni za obrezivanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europske muslimanske i židovske skupine zajedno su stale u obranu vjerskog obicaja obrezivanja djecaka pošto je njemacki pokrajinski sud takvu praksu proglasio tjelesnim ranjavanjem, što bi moglo postaviti presedan da se obrezivanje stavi izvan zakona, javlja BBC.

Odluka suda u Koelnu, koju je ovaj tjedan kritizirao i izraelski parlament, ne odnosi se na cijelu Njemacku nego samo na pokrajinu Sjevernu Rajnu Vestfaliju. Medutim, njemacka lijecnicka komora vec je preporucila lijecnicima da prestanu s obrezivanjem. Tisuce židovskih i muslimanskih djecaka obreže se u Njemackoj svake godine.

U neuobicajenoj židovsko-muslimanskoj zajednickoj izjavi, koju su potpisali celnici skupina poput Rabinskog europskog centra, Europskog židovskog parlamenta, Europskog židovskog saveza, Njemacke islamske zajednice za vjerska pitanja i Islamskog centra u Bruxellesu, navodi se da je obrezivanje temelj njihovih vjera i traži se zakonska zaštita takve prakse.

"Obrezivanje smatramo našim temeljnim ljudskim i vjerskim pravom. Obrezivanje je drevni ritual koji je od temeljne važnosti za naše vjere i najsnažnije moguce prosvjedujemo protiv odluke suda u Koelnu", navodi se izjavi.

Potpisnici izjave sastali su se sa zastupnicima Europskog parlamenta i Bundestaga, i inzistirali da njemacki parlament zakonski zaštiti njihovu tradiciju.

BBC prenosi da je njemackoj vladi ocito nelagodno zbog ovakve odluke, posebice nakon optužaba da zemlji u kojoj je osmišljen holokaust ne prilici da stavi izvan zakona temeljni ritual judaizma.

Odluka suda u Koelnu donijeta je nakon slucaja obrezivanje cetverogodišnjeg djecaka koji je kasnije završio u bolnici zbog krvarenja i komplikacija. Tužitelji su zatim optužili lijecnika za nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Njemacki sud ocijenio je da je obrezivanje djeteta iz vjerskih razloga tjelesno ranjavanje koje može biti kažnjivo i da pravo djeteta na njegov tjelesni integritet ima prednost pred pravom roditelja.

Presuda se odnosi samo na taj slucaj i nije obvezujuca, ali mnogi strahuju da bi mogla postaviti presedan koji ce slijediti drugi njemacki sudovi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter