Muško-ženska skladna cjelina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako bi i ženski i muški clanovi obitelji bili zadovoljni novouredenim domom, potrebno je razumjeti njihove razlicitosti te ih skladno povezati u cjelinu.

Muško - ženski odnosi, stavovi i razmišljanja su najcešce razliciti, a subjektivnost, koju svaki pojedinac nosi u sebi, dodatno otežava mogucnost boljeg razumijevanja suprotne strane. Sfere nerazumijevanja i razlicitih potreba su prisutne u svim životnim podrucjima i stoga su se razvile razlicite kozmeticke, modne, sportske i ostale vrste proizvoda, prilagodene svakom spolu. I kako se cini, sve su razlicitosti premostive, jer tržište nudi odgovor svakom pojedincu.



No, problemi cesto nastaju u sferama koje ukljucuju zajednicki život, a jedna od njih je svakako uredenje buduceg doma. Iako su problemi rješivi kompromisima, za konacno uskladenje stavova je potrebno utrošiti vremena, jer uredenje doma iz ženske tj. muške perspektive nije jednako.



Žene cesto istovremeno obavljaju razlicite funkcije - one su majke, supruge, poslovne žene, domacice i kao takve vrlo široko sagledavaju sve što se dogada oko njih. Uz sve ove uloge, vrlo su senzibilne, istancane te nadasve vole lijepo. Obicno zapažaju detalje koji ce vecini pripadnika muškog spola promaknuti. Dom za njih ima osobitu vrijednost jer je on mjesto okupljanja i suživota svih clanova obitelji.



Muškarci su najcešce vrlo predani poslu koga obavljaju, jer dobro obavljen posao donosi novac nužan za egzistenciju obitelji. Poslovne ce uspjehe cesto iskazati kroz kupovinu skupocjenog automobila, cesta putovanja, gradnju velike kuce i sl. U svojim su razmišljanjima globalniji od žena i cesto se ne opterecuju nepotrebnim detaljima. Iskonska "sitnicavost" povezana sa senzibilitetom cesto im je vrlo strana, pa globalizam najradije primjenjuju u svim sferama koje nisu tipicno muške.

Opisane osobine spolova redovito se prenose i u odluke koje se ticu uredenja stambenog prostora. Svojim osjecajem za detalje, žene se cesto sukobljavaju s muškim globalistickim razmišljanjem. Razliciti senzibiliteti su prilicno poznati vecini muškaraca, pa ce stoga neki od njih odmah sve odluke oko uredenja prepustiti svojoj partnerici ili za uredenje angažirati strucnjaka iskljucivo ženskog spola.

Uredenje doma iz ženske perspektive moglo bi se opisati na sljedeci nacin:
- obzirom da je dom mjesto za obavljanje razlicitih aktivnosti, ženama je vrlo bitan faktor zadovoljavanje funkcionalnih zahtjeva, koji ce joj olakšati i ubrzati radne procese.
- funkcionalnost mora nužno biti povezana s estetikom kako bi konacan efekt bio željeni.
- prisutnost detalja, koji stvaraju identitet prostora i cine ga razlicitim od salonskog ugodaja, sastavni je dio kreiranja ugodaja vlastitog stambenog prostora vecine žena.
- smjelo upuštanje u igru bojama zidova, elementima namještaja, dekorativnim tkaninama te njihova prisutnost u detaljima, izražavaju istancani ukus i osjecaj za lijepo koga žene posjeduju. Opce prisutni sklad prostora kroz dominantnije ili diskretnije efekte težnja je svake pripadnice ljepšeg spola.
- finoca odabranih materijala, mekoca linija namještaja, koje se cesto odražava odabirom zaobljenih formi, izražava ženski senzibilitet i nježnost.

Muški kriteriji za odabir elemenata uredenja prostora se razlikuju od ženskih:

- funkcionalnost nije toliko bitan element pri uredenju stambenog prostora, jer nedostatke istog najcešce osjeca netko drugi - supruga, spremacica itd. Funkcionalnost im je potrebna u prostoru gdje oni obavljaju konkretne poslove - npr. radna soba koja mora biti dovoljno prostrana i osvjetljena te dobro opremljena.
- odabir tehnickih uredaja poput tv prijamnika, audio uredaja ili opremanja stambenog prostora nekim od inteligentnih sustava upravljanja, puno ce im više zaokupiti pažnju od odabira samih komada namještaja. Upravo ovo su im najdraži detalji u prostoru.
- garniture za sjedenje i stolice ne moraju biti toliko lijepe koliko moraju biti udobne te se njihov odabir istih cesto svodi na osjet, a ne vizualni dojam.
- pri odabiru boja su vrlo pažljivi i paleta im je mnoga skromnija od ženske palete boja. Omiljene su im hladne boje koje ne daju poseban identitet prostoru.
- od rasporeda i izgleda kuhinjskih elemenata, cesto su im važnije marke odabranih kuhinjskih uredaja.
- minimalizam s jakim naglaskom na cistu geometriju, koju karakteriziraju poligonalni oblici bez krivulja, tipican su muški odabir.

Obzirom na iskazane razlicitosti, jedini pravilan odabir je kompromis ili podjela uloga. Koliko cete uspjeti u nametanju vlastitog stava, ovisi o argumentima koje cete predociti, ali o šarmu kojim cete omekšati suprotnu stranu. Dakle, ljubav je popustljiva, ljubav pokrece svijet, ruši barijere te je kao takva i nužan faktor pri uredenju doma i savladavanja muško - ženskih razlicitosti! (Monika Galovic Dumendžic, arhitekt)

www.interijernet.hr

 


Podijeli: Facebook Twiter