Muškatiri Kozlovic, Ravalico i Degrassi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Martinje u Momjanu zakljuceno je sinoc dodjelom nagrada najboljim vinarima i 19. po redu medunarodnim susretom harmonikaša. U Domu kulture svoja umijeca sviranja polke i valcera pokazalo je više od trideset sviraca amatera. Osim trieština, bilo je bajsa, truba, usnih harmonika i gitara.

Vrhunac veceri bilo je proglašenje momjanskih muškatira kada je pocelo tocenje mladog vina. Titulu zlatnog muškatira osvojio je Gianfranco Kozlovic iz Momjana, druga je obitelj Ravalico iz brtoniške Nove Vasi, a treci Moreno Degrassi iz Savudrije. Nakon tri dana degustiranja i ocjenjivanja pobijedili su izmedu šezdesetak uzoraka muškata iz Istre, Slovenije i Italije.



Prije toga podijeljena su priznanja i medalje za najbolja crna stolna vina, malvazije i muškate lokalnih proizvodaca s Momjanštine, zatim za malvazije i muškate iz cijele Istre, te posebno za mlade i muškate starijih godina proizvodnje. Njih je odabrala posebna šesteroclana komisija, a rezultati su bili poznati u petak.

Brojna publika pratila je susret harmonikaša, na kojima su se istaknuli najstariji harmonikaš Silvano Sinkovic iz Marušica, s adresom u Trstu, te najmlada sudionica Teja Vižintin iz Kopra. Prvi je nastupio Mario Kotiga iz Sv. Bartola kod Motovuna, a zatim Milko Babic iz Kopra, kvartet Izola, Marko Prelac i Lucano Krizman iz okolice Umaga, Trio Sarbar iz Trsta, koji se kasnije uz jednu zamjenu pretvorio u Trio Marušici, koji je nastupio pri kraju.

Iz Portoroža je stigao Ivan Šekoramija, svirali su potom skupa Pazinjani Miloš Pernic na bajsu i Duško Andelini na trieštini, pa Stojan Bubola iz Kucibrega i Noris Matijašic iz Umaga, kojima se pridružio stalni gost Momjana, Michael iz Njemacke na gitari. Mladi decki iz Roca udružili su se u grupu Ausswinkl muzikanti, a pratio ih je gitarist iz Gorskog kotara.

Polku i valcer zasvirali su Trieštini Giuseppe Smilovich i Bruno Marchi, zatim Slovenci Viktor Rakar i Marjan Knez. Kao Trio Marušici opet su nastupili Silvano Sinkovic, Vladimir Marušic i Graziano Sinkovic. Na kraju su bile dvije povece grupe - Le Pirie - njih 11 s Bujštine, kao i lokalni decki, udruženi u Ansamblu Pergola. Svi su dobili medalje i diplome za sudjelovanje.



Nedjeljni program, treci po redu ovogodišnjeg Martinja, poceo je sa sportskim susretima, najprije s nogometnim turnirom, a zatim s rekreativnom vožnjom biciklima po vinskim cestama Momjanštine. U podne je u posebnom šatoru kod Doma kulture otvoren sajam autohtonih istarskih proizvoda - vina, maslinovih ulja, pršuta, meda, sira, kolaca i rukotvorina. Samanj je ovogodišnja novost na fešti, koja je pocela krštenjem mladog vina u petak.

Prije pocetka susreta harmonikaša koncert je održala limena glazba Zajednice Talijana iz Buja, a zatim je momjanski ZT, kao domacin, priredio kulturno-umjetnicki program u kojem su nastupili pjevacko društvo iz Momjana, plesna skupina Blue Dream iz umaškog ZT-a, folklor iz Bala, te plesna grupa Uptown girls iz momjanskog ZT-a.


Podijeli: Facebook Twiter