Muškatir Momjana Gianfranco Kozlović

Momjanskog muškatira birali su posjetitelji (J. PRODAN)
Momjanskog muškatira birali su posjetitelji (J. PRODAN)

Gianfranco Kozlović osvojio je titulu muškatira na Vitrini muškata koja je ovog vikenda održana u Momjanu. Drugo mjesto pripalo je muškatu vinarije Cuj, a treće onom iz vinarije Ravalico. Uz nagrade s Vitrine muškata u nedjelju su podijeljene i medalje s prošlotjednog ocjenjivanja vina, održanog također u Momjanu.

Na Vitrini muškata glasali su posjetitelji, koji su kupnjom čaše po cijeni od 35 kuna mogli probati muškate izložene na vitrini, dok je medalje dodijelila stručna komisija na čelu s Miljenkom Bošnjakom.

U konkurenciji lokalnih malih proizvođača zlato za malvaziju osvojili su Severino Scherlich, Livio Stopar i Dean Božić, za muškat Albino Đurđević te za crno stolno vino Albino Đurđević i Livio Stopar.

Vina Dešković, Koper, Kozlović i Robija Bertoše osvojili su zlato za malvaziju u konkurenciji ostalih proizvođača, a zlatom su nagrađeni i muškati Dešković, Kozlović, Cuj i Degrassi.

- Sve u svemu, dobro je prošlo. Kulturno-zabavni dio je bio dobro posjećen. Pokazalo se dobrim što smo odgodili biciklistički maraton jer je vrijeme bilo loše. Otvorili smo Vitrinu muškata te blagoslovili mošt i pretvorili ga u vino, rekao je direktor Turističke zajednice Buja Valter Basanesse te istaknuo da je stav komisije da su ovogodišnja vina kvalitetnija nego na prošlim ocjenjivanjima, a razlog tome je edukacija vinara te primjena novih tehnologija.

Osim Vitrine muškata posjetitelji su mogli razgledati i kupiti razne sirupe od voća i povrća, med, domaće marmelade ili kreme iz kućne radinosti izložene na sajmu autohtonih proizvoda.

- Ljudi najviše traže sirupe od povrća, gotovo sam ih sve rasprodala, kazala je Bisera Pudić, proizvođačica prirodnih sirupa.

Do uručivanja medalja i nagrada posjetitelje je zabavljala limena glazba Zajednice Talijana iz Buja, predvođena dirigentom Sandrom Morattom, a nakon dodjele ulogu zabavljača preuzela  je grupa Bukaleta. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter