Muškarcima zabranili ogrlice i glamurozne frizure

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iranskim muškarcima zabranjeno je nošenja ogrlica u posljednjem napadu teokratskog islamskog režima u Teheranu na neislamsku odjecu i frizure, izvješcuje u srijedu britanski dnevnik Guardian.

Tisuce pripadnika specijalnih snaga rasporedene su na ulicama Teherana da bi sudjelovale u provedbi režimskog "plana moralne sigurnosti", u kojem se labavo vezane marame, tijesni ogrtaci i skracene hlace koje izlažu kožu nece tolerirati ženama, dok su muškarci istodobno upozoreni protiv glamuroznih frizura i nošenja ogrlica.

Novi plan dolazi nedugo nakon što je iranski parlament predložio zakon kojim se kriminalizira vlasništvo pasa kao kucnih ljubimaca jer navodno "predstavlja kulturni problem, slijepo oponašanje vulgarne kulture Zapada".

Državna novinska agencija IRNA je izvijestila da je akcija usmjerena na borbu protiv "zapadnjacke kulturne invazije" te da u njoj sudjeluje više od 70.000 pripadnika obucenih snaga, poznatih kao moralna policija (Basidži), koja je poslana na ulice Teherana i drugih gradova.


Podijeli: Facebook Twiter