Muškarci uspješniji u mršavljenju od žena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su žene cešce na dijeti i mnogo više vremena provode brinuci se o nakupljenim kilogramima, znanstvenici su dokazali da su muškarci, kad je rijec o borbi s viškom kilograma, ipak uspješniji.

Razlog tome strucnjaci pronalaze u psihickoj i fizickoj razlici izmedu muškaraca i žena.

''Iako upravo žene cešce odlaze na dijete, muškarci su mnogo uspješniji u mršavljenju. Razlog je u tome što su oni prakticniji i više okrenuti cilju te lakše ostaju usredotoceni na to bez obzira na utjecaj okoline'', tvrdi britanski lijecnik James Stubbs iz centra za mršavljenje Slimming World.

Stalne dijete, kojima su sklonije žene, takoder pridonose razlici u gubljenju kilograma izmedu muškarca i žena.

''Muškarci na dijetu gledaju kao na samo jedno životno razdoblje, a žene nerijetko dijetu i gubitak kilograma prihvacaju kao životni stil'', tvrdi nutricionistica Jane Michell.

Za razliku od muškaraca, žene su neprestano na dijeti i nastoje istopiti suvišne kilograme. Najviše žena pribjegava dijeti prije odlaska na godišnji odmor te su sklonije iskušavanju novih vrsta.

Za razliku od njih muškarci nisu skloni u toj mjeri dijetama, no kad odluce smršavjeti, to i ucine.

Osim psiholoških razlika, za uspješnije gubljenje kilograma muškaraca odgovorni su i hormoni, oblik tijela te postotak masnoga tkiva. Žene imaju izmedu 20 i 30 posto masnog tkiva, a muškarci od 9 do 18 posto.


Podijeli: Facebook Twiter