Muškarci teže podnose stres za volanom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Možda se ponose svojim uspješnim paralelnim parkiranjem i cinjenicom da nikada ne pitaju za smjer, ali u prometnim gužvama žene su te koje ce ostati mirne.

Razina stresa koja se pojavljuje kod muškaraca koji su zapeli u prometnoj gužvi cak je sedam puta veca od stresa izmjerenog u žena, otkriva novo istraživanje koje sugerira da se muškarci sami sebe ubrzaju do stanja bijesa.

U prometnom cepu, muškarci, naime, osjecaju ljutnju i frustraciju što gube vrijeme u gužvi, a žene ce pritisak pokušati smanjiti opuštajuci se uz radio.

Do tih se podataka došlo mjerenjem kolicine kemijskih spojeva koje se pojavljuju u slini osobe pod stresom.

Žene su u gužvi ostajale relativno mirne i stres im je, dok su cekale u koloni, rastao u prosjeku od 8,7. Muškarcima se stres pretvarao u bijes, a razina kemijskih spojeva stresa rasla je do 60 posto.

Unatoc tome što su tom kolicinom stresa dovoljno opteretili srce, izazvali manje vrtoglavice i probleme s disanjem, mnogi od ispitanih muškaraca za volanom nisu imali pojma da su pod stresom.

Jedno je od objašnjenja razlike medu spolovima u tome da se muškarci reagirajuci na stresne situacije više oslanjaju na moto bori se ili pobjegni, što znaci da muški spol misli da se s problemom moraju suociti ili ga potpuno ignorirati.

No kada zapnu za volanom, ne mogu koristiti nijednu od tih opcija i postaju frustrirani. Žene, s druge strane, primjenjuju jednostavne metode odvracanja pažnje od problema, kao što je, primjerice, pjevanje uz glazbu s radija.


Podijeli: Facebook Twiter