Muškarci se teže prilagodavaju novim ulogama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Društvene i gospodarske promjene mogu dovesti u opasnost od depresije sve više muškaraca u zapadnim zemljama, upozoravaju znanstvenici.

"Muškarci u zapadnim zemljama, posebno oni s niskom razinom obrazovanja, suocit ce se s teškim putem u 21. stoljecu. U prosjeku, muškarcima može biti teža prilagodba ulozi u domacinstvu nego ženama prilagodba radnoj ulozi", napisali su autori uvodnika u ožujskom broju casopisa British Journal of Psychiatry.

Trenutno, žene imaju gotovo dvostruko veci rizik da tijekom životnog vijeka pate od teške depresije, iako se potpunosti ne razumije zašto.

Buduci trendovi koji bi mogli promijeniti taj omjer ukljucuju i manje opcija zapošljavanja za muškarce koji više nece zaradivati bolje od svojih partnerica. Kako se sužavaju opcije radnih mjesta, muškarci ce poceti preuzimati sve vecu ulogu skrbnika u kuci - što je uloga tradicionalno povezana sa ženama.

Posljednja gospodarska kriza prozvana je "muškocesijom" zbog nerazmjernog ucinka na tradicionalno muške industrije, kao što su gradevinarstvo i industrijska proizvodnja. U meduvremenu, žene su nadmašile muškarace u dodiplomskim i diplomskim stupnjevima obrazovanja, postajuci one koji osiguravaju veci udio primarne zarade u kucanstvu.

Neuspjeh muškarca da ispuni ulogu hranitelja obitelji povezan je s vecom ucestalošcu depresije i bracnih sukoba, ali ako se promijene društvena ocekivanja muškarci bi mogli biti imati manje teškoca, pišu istraživaci Boadie Dunlop i Tanja Mletzko, s medicinskog fakulteta britanskog sveucilišta Emoryja.

Ako su muškarci urodeno manje pogodni za skrb o djeci i održavanje kucanstva, tada bi povecani doprinos na tom podrucju mogao dovesti do pada samopoštovanja i više depresije. Medutim, ako su žene bolje osposobljene brinuti za malu djecu jednostavno zato što su tako naucene, kroz socijalizaciju, a ne zbog biološke razlike medu spolovima, onda je možda moguce pomoci buducim ocevima da produ kroz tu tranziciju, ocjenjuju autori.


Podijeli: Facebook Twiter