Muškarci bi trebali dolaziti s priručnikom

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Rasprodana Velika scena Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula dočekala je preksinoć ekipu predstave "5žena.com" koju je režirao Rene Bitorajac u produkciji Teatromana i Satiričkog kazališta Kerempuh. Ovu predstavu publika je oduševljeno prihvatila, povremeno počastivši pet glumica salvama smijeha. "5žena.com" je ženska predstava koju je režirao muškarac i ako nam je dopuštena jedna usporedba, recimo da po stilu podsjeća na kombinaciju "Seksa i grada" i "Jazavca u Kerempuhu" (minus, dakako, onaj politički kontekst) uz dodatak "Muškarci su s Marsa, a žene su s Venere", s dijelom koji se odnosi na muškarce. Dakle, spojimo ove serije i predstave i dobijemo "5žena.com", komediju o ženskom društvu koje se jednom tjedno okuplja da bi pričao "o ničemu", tj. o muškarcima, a sve to u blog uobličava najmlađa članica ove vesele ekipe.

Pet žena glume Dajana Čuljak, Nataša Dangubić, Daria Lorenci Flatz, Nataša Janjić i Nina Erak Svrtan. Njihove zajedničke rasprave ispresijecane su monolozima svake od protagonistica koje iznose svoje viđenje o muškarcima, a zajednički im je stav da bi muškarci trebali dolaziti uz uputstvo za upotrebu jer se kvare, teško se griju itd. Naravno, ti desetominutni monolozi su prilika da svaka od glumica prezentira svoje komičarsko umijeće, makar koristeći neke odavno olinjale dosjetke, i pokaže koliko bi bila dobra u klasičnom stand-up nastupu i jednostavno nasmije publiku, što nije uvijek tako lako kao što se čini, tim više što se kroz te monologe obraćaju direktno publici od koje očekuju povratnu reakciju. Iako uglavnom udaraju po muškarcima, kritiziraju njihovu nemaštovitost u krevetu, običaje da se ne peru koliko bi trebali, navade da ženama drže lekcije u vožnji i tako dalje i tako bliže, znaju malo kritizirati i neke ženske običaje. Generalni je zaključak kada se vesela ekipa opet okupi na kraju u trosjedu i foteljama da muškarci "kakvi god bili, ne možemo bez njih. Da ih nema, trebalo bi ih izmisliti, ali – uz priručnik".

Razglabanja o muškarcima jedino su što povezuje predstavu u kojoj priče nema, niti je, zapravo, potrebna. Pet žena na sceni imaju svoje osobnosti, tu su studentica, poslovna žena, mama od studentice itd., ali sve je to uglavnom nebitno kada na red dođu njihovi monolozi. Bitno je da publika dobije svoju dozu smijeha, a preksinoć ga je i dobila. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter