Muškarac prosvjedovao na kupoli bazilike sv. Petra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan muškarac popeo se u ponedjeljak na izbočinu na kupoli bazilike sv. Petra i razvio transparent prosvjedujući protiv "političke predstave strave", govoreći o talijanskoj vladajućoj koaliciji koja se muči s recesijom i visokom nezaposlenosti.

Prema policiji, riječ je o Marcellu Di Finiziju koji je razvio bijeli transparent na kojem je na engleskom pisalo: "Zaustavite ovaj masakr! Politička predstava strave se nastavlja" crnom i crvenom tintom, a na talijanskom: "Pomozi nam, papa Franjo".

On je i mahao talijanskom zastavom dok je nesigurno održavao ravnotežu iznad malenog prozora blizu vrha 137-metarske kupole.

Italija je zapela u najduljoj recesiji otkada je 1970. započela bilježiti kvartalne rezultate, a stopa nezaposlenosti je blizu rekordne. Potpora tek jedan mjesec staroj koalicijskoj vladi već je pala na 34 posto s 43 otkako je skrpljena u travnju da bi talijanska politika izašla iz slijepe ulice.

Di Finizio je i ranije imao sličnih prosvjeda na kupoli. Prošloga listopada prenoćio je tamo s transparentom na kojem je kritizirao multinacionalne tvrtke, Europu i bivšeg premijera Marija Montija. (Hina, foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter