Muškarac optužen zbog teške krađe i 67 kila marihuane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedam mjeseci nakon uhićenja Općinsko državno odvjetništvo u Puli dovršilo je istragu i Općinskom sudu u Puli dostavilo optužnicu protiv 58-godišnjeg Stojana Zebe, državljanina Hrvatske i Srbije kojeg se tereti za tešku krađu i neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. 

Zebu odvjetništvo tereti da je u noći s 22. na 23. travnja ove godine u dogovoru s nepoznatim osobama u Plovaniji provalio u trgovinu poljoprivrednih strojeva iz koje su uzeli i odvezli različite motorne strojeve ukupne vrijednosti 255.000,00 kuna. Ujedno su ukrali i pronađeni novac u iznosu od 38.195 kuna. Ukradene predmete, odnosno motokultivatore, trimere, motorne pile i razni drugi alat Zeba je prevezao u svoju kuću u Daruvaru. 

Tražili strojeve, našli drogu 

Tereti ga se i da je 8. svibnja 2017. u skladišnom i stambenom prostoru u mjestu Kmeti, protivno Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga, u cilju neovlaštene prodaje držao 56,2 kilograma marihuane te da je 9. svibnja u kući u Daruvaru, u cilju neovlaštene prodaje, držao ukupno 10,9 kilograma marihuane i 229,5 grama hašiša. 

U optužnici je, izvijestilo je Državno odvjetništvo, predloženo da se protiv Zebe produlji mjera opreza redovitog javljanja policijskoj postaji jednom tjedno. Naime, Zebi je bilo određeno jednomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru uz mogućnost jamstva u visini od 200.000 kuna, a kasnije, kada je još tijekom istrage, pušten na slobodu određena mu je mjera opreza. 

Podsjetimo, zbog pronalaska i zaplijene velike količine marihuane u Policijskoj upravi istarskoj održana je u svibnju izvanredna konferencija za novinare na kojoj je tadašnji načelnik bujske policijske Ante Finderle izvijestio novinare na koji je način otkrivena droga. 

Bujska policija je istraživala provalu u agrariju koja se zbila u Portoroškoj ulici u Plovaniji u noći s 22. na 23. travnja i povezavši Zebu s tom provalom od suca istrage Županijskog suda u Puli ishodovan je nalog za pretragu doma i drugih prostorija kojima se Zeba koristio u mjestu Kmeti kod Umaga. U Kmetima, odnosno obližnjem mjestu Sarbarica, Zeba je koristio nekadašnju hladnjaču i skladište ribe, voća i povrća. Policajci su očekivali da će ondje pronaći ukradene motokultivatore te predmete ukradene iz agrarije, no umjesto toga našli su 56,2 kilograma marihuane vrhunske kvalitete čija je vrijednost procijenjena na 1,4 milijuna kuna. 

Pronađeni pištolji i streljivo 

No to je nabavna cijena spomenute količine marihuane dok bi se uličnom prodajom na njoj zaradilo mnogo više novaca. 

Osim 71 paketa s marihuanom, u jednom su uredu nađena i tri pištolja marke Walther, Steyr i Magnum s ukupno 483 komada streljiva različitih kalibara, 167 zrna za izradu metaka i 100 čahura. Doznavši da Zeba, koji je inače nastanjen na području Umaga, ima kuću i u Daruvaru policija je dobila nalog za njezinu pretragu pa je ondje pronađen dio poljoprivrednih strojeva i alata ukradenih iz agrarije u Plovaniji, ali i još 10, 9 kilograma marihuane te 229,5 grama hašiša kao i folije za pakiranje droge. 

Zbog posjedovanja oružja "B" kategorije čime je počinio prekršaj iz Zakona o oružju protiv Zebe je nadležnom prekršajnom sudu policija bila podnijela optužni prijedlog.

(Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter