Muškarac koji je pucao u Zagrebu zadržan na liječenju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teofil Kožul koji je u ponedjeljak zapucao prilikom deložacije iz stana u središtu Zagreba nakon predaje je završio na lječenju, a zagrebačka policija ga tereti za dovođenje u opasnost te prisilu prema službenim osobama.

Drama zbog koje su na ulice izašli specijalni i interventni policajci, koji su blokirali uže središte grada, završila je bez žrtava. No, okolne su ulice bile pune policijskih vozila i ograđene policijskim trakama. Zagrebačka policija izvijestila je u utorak da je muškarac star 53 godine ispalio oko 10.20 sati nekoliko hitaca iz vatrenog oružja u strop prilikom deložacije koju je obavljao sudski ovršitelj uz asistenciju policije. Uz službene osobe u stanu u Preradovićevoj ulici su u tom trenutku bile njegova 44-godišnja supruga i maloljetna kćer.

Nakon što su službenici napustili stan, 53-godišnjak se zaključao sa članovima svoje obitelji, ali se predao oko podneva čime je okončano opsadno stanje koje je u središtu Zagreba trajalo više od jednog sata. Uhićeni je najprije odveden u policijsku postaju, a zatim u bolnicu Sestara milosrdnica gdje je zadržan na lječenju. 'Nakon pucnjave svi su pobjegli, osim žene i kćeri' Bravar koji je asistirao deložaciji rekao je u ponedjeljak da je muškarac u stanu više puta iz kalašnjikova zapucao u zrak. "Gospodin je prije 10 sati izašao u šetnju sa ženom, onda ga je zvao sudski izvršitelj telefonom i on se vratio.

Prije toga je kćer otvorila vrata. Ništa se nije moglo raditi bez vlasnika stana koji živi unutra. Kada se vlasnik vratio i ušao unutra, rasprava je počela uz prisutnost svih nadležnih. On je ušao u sobu, uzeo kalašnjikov i zapucao više puta u zrak", rekao je bravar. U stanu su, kaže bravar koji je želio ostati neimenovan, uz naoružanog muškarca, njegovu ženu i kćer bili sudski izvršitelj i ovrhovoditelj, a ostali su tamo oko pola sata, jedan dio u sobi, drugi u hodniku. Nakon toga su zbog pucnjave, kazao je bravar, svi pobjegli, osim kćeri i žene.

Policija nije otkrila identitet muškarca koji je pucao, no doznaje se da je riječ o Teofilu Kožulu, koji je bio dragovoljac u Domovinskom ratu, a sada je nezaposlen, kao i njegova supruga. Novinarima je to rekao njegov poznanik Dražen Keleminec, predsjednik Autohtone hrvatske stranke prava, čiji je Kožul član. Ispričao je da je Kožula nazvao nakon što je preko medija čuo za pucnjavu.

"Rekao je da se zabarikadirao u stanu sa suprugom i djetetom i ne pušta nikoga", kazao je Keleminec. Dodao je da Kožul ima dozvolu za držanje oružja, a dosad nije pokazivao znakove nasilnosti. Kožulu su, po riječima Keleminca, prije dva mjeseca došli iz zaštitarske tvrtke htijući ga deložirati. No, Kožul ih nije pustio u stan već je zvao policiju koja mu je tada rekla da ga zaštitarska tvrtka ne smije deložirati.

Kožulov susjed, koji je želio ostati anoniman, rekao je Hini kako je Kožul živio u stanu pokojnog oca njegove supruge. Stan je 2000. vraćen izvornom vlasniku koji ga je prodao jednoj tvrtki, koja je pak legalnim putem ishodila deložaciju, tvrdi susjed. U posljednjih sedam godina po podacima Hrvatske gospodarske komore broj ovršenih nekretnina porastao je 20 puta, kažu u nevladinoj organizaciji Živi zid. Tako je 2006. bilo 319 ovršenih nektretnima dok ih je lani bilo 6773. No, u Živom zidu kažu da nitko ne zna koliko je provedeno deložacija iz ovršenih kuća i stanova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter