Muška klapa Vinčace pobjednica KIK Festa

Pobjednici; Klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog sa Dušanom Prašeljom
Pobjednici; Klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog sa Dušanom Prašeljom

Muška klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog osvojila je prvo mjesto na večeri muških klapa 16. KIK Festa - Festivala klapa Istre i Kvarnera "Pivajući sva smo blaga stekli", održanoj u subotu navečer u buzetskom Narodnom domu.

U jakoj konkurenciji od četrnaest muških klapa ova je klapa drugu godinu za redom osvojila zlato KIK Festa, i to s 84 boda koliko joj je dodijelilo stručno ocjenjivačko povjerenstvo za interpretaciju klapskog napjeva "Zima na škoju" (tekst Jakov Dukić, muzika Mojmir Čačija) te narodnog napjeva "Kad se Pavle ženjaše". Ovaj je narodni napjev za ovu prigodu i upravo za ovu klapu obradio maestro Dušan Prašelj, koji je svojim dolaskom u Buzet podržao svoje pulene.

Drugo mjesto pripalo je klapi Volosko, a treće klapi Teran iz Trviža. Klapa Vinčace dobila je i nagradu za najbolju interpretaciju napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja - "Brkicu". Nagrada publike "Buzećanka" pripala je domaćoj klapi Boškarin iz Huma.

Na večeri muških klapa natjecali su se još i Reful iz Rijeke, Kastav iz Kastva, Škrljevo iz Škrljeva, Kumpanija iz Pazinskih Novaki, Bukaleta iz Pazina, Kantaduri iz Rijeke, Trabakul iz Kostrene, Tić iz Triblja, Zvonejski kanturi iz Zvoneća i Lungomare iz Umaga.

Pobjedničkim klapama uručeni su umjetnički unikati u terakoti, radovi umjetnice Maje Štrk Snoj iz Opatije.

Dvije festivalske večeri, posebno ženskih i posebno muških klapa, 23 natjecateljske i dvije gostujuće klape te 200-tinjak pjevača 16. KIK Festa zavidna je statistika festivala koji iz godine u godinu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" podiže ljestvicu klapskih nastupa.

Potvrdio je to Jure Šaban Stanić iz Omiša, predsjednik peteročlanog stručnog ocjenjivačkog suda.

- Buzetski festival klapa iz godine u godinu ima sve važnije mjesto na mapi kulturnih klapskih događanja u Hrvatskoj. Činjenica da je on za prostor Istre i Kvarnera centralna glazbena manifestacija koja na natjecateljskoj bazi okuplja klape, gdje one dobiju i stručnu prosudbu  žirija, naglasio je Šaban Stanić.

Na subotnjoj večeri KIK Festa, koji su vodili Mirjana Pavletić i Vlado Pernić, kao gost festivala zapjevala je i jedna od najtrofejnijih istarskih klapa - buzetski Pinguentum, no za pravo iznenađenje večeri pobrinuo se muški četverolist. Članovi ocjenjivačkog suda: Jure Šaban Stanić, Joško Ćaleta, Jurica Bošković i Ante Rados, glasovno pojačani voditeljem Pinguentuma Sanjinom Radovićem, otpjevali su jedan klapski napjev i pokazali ne samo da znaju ocjenjivati, već i da to što ocjenjuju znaju i - otpjevati. (piše i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter