Muse: Važno nam je da cuju našu muziku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupa Muse razocarana je odlukom svoje izdavacke kuce Warner Bros da više ne dopušta objavljivanje pjesama svojih pulena na internetskim stranicama koje omogucavaju sponzorirani streaming, odnosno direktno slušanje.

Stranice poput Last.fm, Spotify ili We7 omogucuju besplatno slušanje mnoštva pjesama, a jedina cijena koju slušatelj mora platiti je slušanje reklama izmedu pjesama, dok su oni koji plate mjesecnu clanarinu toga oslobodeni.

Warner je jedna od cetiri najvece diskografske kuce na svijetu za koju rade bendovi i izvodaci poput REM-a ili Michaela Bublea. Izvršni direktor Edgar Bronfman objasnio je da besplatni streaming nije dobar za glazbenu industriju i da ga WB ne odobrava.

S druge strane, Muse su trenutno jedan od najuspješnijih britanskih bendova, a njihov basist Chris Wolstenholme rekao je da je ukidanje besplatnog streaminga isto kao da se pjesme više ne puštaju na radiju.

"Time istovremeno sprjecavate da vaša pjesma dode do potencijalnih slušatelja", komentirao je i ocijenio da Warneru ideja nije došla od glazbenika.

"Korporacije stvaraju ta pravila jer se hvataju za slamku", rekao je. "Izgubili su puno novca od slabe prodaje ploca zbog interneta. Što se tice grupa koje tu muziku stvaraju, njima je samo važno da ljudi cuju vašu muziku na koji god nacin mogu", kazao je izmedu ostalog basist Musea.


Podijeli: Facebook Twiter