Mursi pozvao oporbu na suradnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi pozvao je u subotu oporbu na suradnju s vladom kako bi se stabiliziralo stanje u zemlje i oživjela ekonomija te je istaknuo kako svi moraju voditi računa o potrebama države i prekinuti nasilje.

Islamistički predsjednik je u govoru održanom pred egipatskim parlamentom izjavio kako smatra da je došlo vrijeme da se u državi počnu ostvarivati ciljevi revolucije kojom je s vlasti uklonjen Hosni Mubarak.

Novi Egipat je država koju bi trebali izgraditi svi njegovi državljani, rekao je Mursi, dodavši kako nasilje bilo koje vrste - nasilje grupa, pojedinačno, pa čak i nasilje vlade treba u potpunosti odbaciti.

To je prvi Mursijev govor održan pred članovima gornjeg doma parlamenta na koji su prenesene sve zakonodavne ovlasti do održavanja novih parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati za dva mjeseca.

Izbori bi trebali omogućiti ključnu provjeru mogu li Mursijevi islamistički pristalice, suočeni s razjedinjenom oporbom, održati čvrstu većinu koju su u imali u prethodnom sastavu parlamenta. Donji dom parlamenta raspušten je ranije tijekom godine prema sudskom naputku. Mursi je pozvao na veću međusobnu suradnju i na prekid nereda.

Egipatski predsjednik prošli je tjedan potpisao novi ustav koji su oblikovali njegovi islamistički saveznici i rekao kako će pomoću toga dokumenta brže završiti politička previranja, a on će se moći usredotočiti na spašavanje gospodarstva.

Novi ustav, a liberalna oporba tvrdi da je on izdaja egipatske revolucije 2011., podijelio je najbrojniju državu arapskoga svijeta i doveo do brojnih nasilnih prosvjeda po ulicama prošli mjesec. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter