Mursi na suđenju: Dolje vojna vlast!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svrgnuti egipatski predsjednik Mohamed Mursi oštro se u ponedjeljak branio na početku suđenja u Kairu, izvikujući "Dolje vojna vlast!" i nazivajući se jedinim legitimnim predsjednikom.

Mursi, kojega je vojska svrgnula u srpnju nakon masovnih prosvjeda protiv njega, često je prekidao ročište pozivajući suca da odbaci slučaj. Protivnici egipatske vlade koju podupire vojska kažu da je suđenje dio kampanje za slamanje Mursijeva pokreta Muslimansko bratstvo i ponovnu uspostavu policijske države.

To je drugi put u posljedje dvije godine da je svrgnuti predsjednik izveden pred sud u Egiptu, državi koja prema kritičarima vlade klizi u autoritarnu vlast. Televizija suđenje nije prenosila, a novinarima je zabranjen unos telefona u sudnicu u zgradi policijske akademije u Kairu. Mursi, odjeven u plavo odijelo i smješten u kavez, pokretom ruke karakterističnim za Muslimansko bratstvo izrazio je gađenje prema upadu snaga sigurnosti u prosvjedni kamp u kolovozu.

"Ovo suđenje je nelegitimno!", rekao je Mursi tražeći od suca da prekine suđenje. Postupak će se nastaviti 8. siječnja.

Zabranjeno Muslimansko bratstvo najavilo je da neće prekidati prosvjede kojima od vojne vlasti traži da Mursija vrati na položaj. No, jake mjere sigurnosti diljem zemlje jasan su podsjetnik na obračun u kojemu su ubijene stotine i uhićene tisuće Mursijevih pristaša. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter