Mursi: Izbori u Egiptu tek u listopadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipatski parlamentarni izbori mogli bi početi u listopadu, šest mjeseci kasnije nego što je planirano, izvijestila je egipatska novinska agencija MENA prenoseći izjavu predsjednika Muhameda Mursija.

Izvorni Mursijev plan bio je održavanje izbora u četiri kruga koji bi počeli u travnju, a konačan sastav parlamenta počeo bi s radom u srpnju. Međutim, administrativni sud ukinuo je taj ukaz Mursija o raspisivanju izbora. Isto tako je vratio izborni zakon, predmet sukoba između oporbe i Mursijevih vladajućih islamista, na ocjenu ustavnom sudu.

Egipatski predsjednik kaže da bi do usvajanja novog izbornog zakona mogla proći dva ili dva i pol mjeseca, a nakon toga bi još dva mjeseca bila potrebna za pripremu izbora. "Možda će izbori biti održani u listopadu", rekao je Mursi, a prenosi MENA.

Egipat je sada u izbornoj neizvjesnosti bez datuma izbora u vrijeme kada to ima teške posljedice po gospodarstvo jer vrijednost egipatske funte pada, smanjuju se i devizne rezerve, a proračunski manjak raste do nezamislivih visina.

Egipatska turbulentna tranzicija u demokraciju nakon zbacivanja Hosnija Mubaraka prije dvije godine označena je brojnim sporovima između vladajućeg Muslimanskog bratstva i pravosuđa, osobito prošle godine kada je Mursi privremeno dao sebi velike ovlasti i zabranio sudovima da stavljaju u pitanje njegove odluke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter