Murray osvojio Wimbledon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanac Andy Murray pobjednik je ovogodišnjeg turnira tenisača u Wimbledonu, te je tako postao prvi domaći igrač koji je slavio na najvećem svjetskom turniru nakon 77 godina. U finalu je Murray svladao prvog igrača svijeta, Srbina Novaka Đokovića sa 6-4, 7-5, 6-4 nakon tri sata i 10 minuta igre.

Murray je uspio ispuniti svoja i velika očekivanja Britanaca izdržavši ogroman pritisak, te napokon naslijediti Freda Perryja, koji je 1936. godine bio posljednji domaći igrač koji je podignuo pobjednički pehar.

Nakon što je dobio prvi set "breakom" u sedmoj igri, Murray je u drugom i trećem setu uspijevao nadoknaditi "break" zaostatka i stići do najveće pobjede u karijeri. U drugom je setu zaostajao 1-4, ali je potom osvojio šest od sljedećih sedam gemova za 7-5, da bi nakon vodstva 2-0 u trećem stigao u zaostatak od 2-4, no meč je okončao s četiri uzastopno osvojena gema. Kada je servirao za meč stigao je do 40-0, ali nije iskoristio niti jednu od tri vezane meč-lopte, no nakon što je spasio dvije Đokovićeve "break-lopte" uspio je realizirati četvrtu loptu za naslov.

- Servis za meč je bio jedan od najtežih trenutaka u ovom nevjerojatno teškom dvoboju. Stvarno ne znam kako sam osvojio posljednja tri poena, samo znam da mi je jako drago što sam u tome uspio. Mnogo sam puta igrao protiv Novaka i znam kako je on jedan od najvećih boraca. Tako je bilo i danas i zato mi je bilo jako teško završiti meč. Poznato mi je kako su svi željeli napokon vidjeti Britanca kao pobjednika i nadam se kako su uživali, izjavio je nakon meča novi wimbledonski pobjednik.

Nakon velikog razočaranja u prošlogodišnjem finalu kada ga je svladao Roger Federer, Murray je protiv Đokovića ostvario svoj san. Ovom mu je drugi "grand slam" naslov u karijeri, prvoga je osvojio u rujnu prošle godine kada je trijumfirao na US Openu u New Yorku.

- Čestitam Andy, apsolutno si zalužio ovaj naslov, igrao si nevjerojatno, čestitao je Đoković Murrayu na velikom uspjehu, te se potom obratio publici: "Znam koliko to znači svima vama, čitavoj ovoj zemlji i stoga mogu reći: dobar posao, ovo je veliki doseg. Dao sam sve od sebe i bila mi je čast biti dijelom ovoga finala".

Bio je ovo 19. međusobni dvoboj Murraya i Đokovića i osma pobjeda Britanca. Po četvrti su se put susreli u finalu "grand slam" turnira, a omjer je sada 2-2. Đoković je dobio finala na Australian Openu 2011. i 2013., dok je Murray slavio u finalu US Opena lani i sada u finalu Wimbledona. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter