Murdoch: Pula je fantastican mali grad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najpoznatiji medijski magnat na svijetu Rupert Murdoch u proteklih je nekoliko dana uživao u Hrvatskoj, ako je suditi po njegovim bilješkama objavljenim na Twitteru, gdje je u srijedu objavio da je posjetio Pulu. Kaže da je Hrvatska divna, a Pula fantastican mali grad s prekrasno ocuvanim rimskim ostacima, a cini se da ga se posebno dojmila Arena.

Prije nekoliko dana, takoder na Twitteru, napisao je: "Velicanstveno jedrenje i vrlo hladno plivanje u Hrvatskoj. Veceras ce biti jako uzbudljivo ako dobiju utakmicu na Euru. Natrag na posao za dva dana". Hrvatski tviteraši uglavnom su pokušali saznati gdje se nalazi, no Murdoch im nije odgovorio.

Njegovu se jedrilicu moglo vidjeti ispred velikog Brijuna, gdje je bila usidrena dva dana, iako su nam u Nacionalnom parku Brijuni rekli da tamo nije boravio. Doduše iz Turisticke zajednice Pule dobivamo informaciju da je jedan gost pod prezimenom Murdoch, ali punio mladi nocio u hotelu Neptun.

Navodno je boravak ispred Brijunskih otoka iskoristio i za kratak obilazak Fažane gdje je viden s punim rukama novina, ali nitko to nije mogao potvrditi. Njegova je jedrilica videna i na milju od porecke obale, a posjetio je i Pulu. To je ocigledno iz njegova tvita u kojem je napisao "Fantastican mali grad s prekrasno ocuvanim ruševinama. Vjerojatno najbolje ocuvana arena na svijetu".

Inace, Murdoch je poznat po prošlogodišnjem skandalu kad je otkriveno da je više njegovih novinskih kuca, poglavito tabloid News of the World, neovlašteno prisluškivalo telefone poznatih osoba, politicara i clanova britanske kraljevske obitelji. Slovi za najveceg svjetskog medijskog magnata. Još 1952. postao je izvršni direktor australskog News Limiteda, kojeg je naslijedio od oca. Osnovao je i News Corporation, drugi najveci medijski konglomerat na svijetu.

Tijekom 1950.-ih i 1960.-ih, kupio je velik broj novina u Australiji i na Novom Zelandu prije nego se proširio na Ujedinjeno Kraljevstvo 1969. Tamo je preuzeo News of The World i The Sun. 1981. Kupio je britanski The Times.

Osamdesetih je bio medu prvima koji su uveli nove elektronske tehnologije u izdavaštvu. Njegova News Corporation tad je kupila i 20th Century Fox, Harper Collins i The Wall Street Journal, a cijelo desetljece bio je blizak s premijerkom Margaret Thatcher. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter