"Murder, My Sweet" još danas u MMC-u Luka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ambijentalna instalacija "Murder, My Sweet", rad dviju slovenskih autorica Urše Vidic i Mete Grgurevič, još danas se može pogledati u galeriji pulskog Multimedijalnog centra Luka.

Urša Vidic, magistrica ljubljanske akademije umjetnosti i dizajna i Meta Grgurevič, umjetnica s postdiplomskim studijem slikarstva venecijanske akademije likovnih umjetnosti, na likovnoj su sceni prisutne već nekoliko godina, a njihov rad u posljednje vrijeme sve je zapaženiji u stručnim krugovima ovog dijela Europe.

Njihova izložba na pulskoj je likovnoj sceni iznjedrila još jedan zanimljiv projekt u čijem je fokusu kinematografija s očištem na filmu noir, ali s velikim scenografskim pristupom. Odnosi se to u podjednakoj mjeri na ilustracije, stripa i video.

- Već nekoliko godina radite združeno u duetu. Kakva vas iskustva vežu na vizualnom polju, odnosno kako organizirate posao?

- Obje smo multimedijalne umjetnice s različitom naobrazbom, pa nas to ujedno i nadopunjuje. Tijekom vremena smo uvidjele prednosti tih suprotnosti, i to se osjeti u daljnjem izvedbenom kontekstu. Do sada smo sve projekte radile zajedno u ateljeu: od ideje do realizacije.

- Kakva je situacija na području likovnih (vizualnih umjetnosti) u Ljubljani? Na koji način producirate, imate li atelje, skrbi li se grad o umjetnicima i nude li vam se poslovi ili vi tražite angažmane?

- Trenutno je svugdje u svijetu situacija loša jer se radikalno režu sredstva namijenjena umjetničkoj produkciji. Naši su projekti izrazito nekomercijalno usmjereni pa je utoliko lakše što smo neovisne o javnom novcu. Međutim, ako se situacija uskoro ne promijeni, neće biti baš dobro. Mi imamo atelje koje nam je ustupila Mestna občina Ljubljana.

- Kakva je po vašem mišljenju slovenska likovna scena? Možete li povući neku paralelu između situacije u Hrvatskoj, Italiji i zemljama u bližoj regiji?

- Relativno slabo poznajemo situaciju u Hrvatskoj, pa je teško povući paralelu. U Sloveniji nije lako i svi se umjetnici bore za preživljavanje. Postoje jako dobri umjetnici koji kvalitetom i izvedbom pariraju inozemnim kolegama. Ono što u Sloveniji nedostaje svakako je tržište. (V. ŠILIPETAR, snimio D. ŠTIFANIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter