Muraro: Uhicene šakale smjesta streljati!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izmedu 30. listopada i 1. studenog u manje od 48 sati u pojedinim predjelima regije Veneto palo je nevjerojatnih 500 milimetara vode. Izmedu Vicenze, Padove i Trevisa nabujale rijeke i potoci pretvorili su nizinu u ogromno jezero, uništili stambena naselja, obiteljske kuce, proizvodne pogone, uzgojne farme, poljoprivredna imanja, ceste, stupove elektricne energije…

Oko 500.000 gradana te regije žrtve su nevjerojatne poplave, tri tisuce žitelja iz 121 opcine izmedu Vicenze, Padove i Trevisa je evakuirano. Talijanska vlada obecala je pomoc od milijardu eura, ali trenutno se ocekuje uplata tek tristo milijuna eura. Gradani su bijesni na Rim, žale se da Veneto puni državni proracun kojeg onda druge regije na jugu prazne, vicu da su oni najveci i najjaci porezni obveznici, ali da prikupljeni novac ne ostaje u regiji, vec seli u prijestolnicu. Sada kada im je novac prijeko potreban da bi pokrenuli smrtno ranjenu ekonomiju, on ne stiže. Stižu samo obecanja.

Situacija u nama susjednoj regiji je dramaticna i politicki izgleda poput barutane koja je spremna eksplodirati. U Veneciji su upriliceni prosvjedi na kojima su dominirale zastave s venecijanskim simbolom krilatog lava i povici na odcjepljenje od talijanske macehe. Gnjev Veneta nije poštedio ni celnike Sjeverne Lige: sve se cešce cuje kritika da politicari te stranke propovijedaju federalizaciju države dok na gozbi sjede za stolom s ostalim rimskim politicarima.

Dok jug Italije, odnosno Napulj, umire pod težinom sve debljeg sloja smeca, na sjeveru obilne kiše bacile su na koljena žitelje regije koja slovi kao jedna od najbogatijih i najproduktivnijih u Europi i svijetu. Sad se pouzdano zna da tih 500 milimetara vode, što je pala u manje od 48 sati, nije pravi uzrok tragedije, vec da je sve posljedica nevjerojatne urbanizacije prostora, posljedica cementifikacije i asfaltiranja ogromnih površina: Veneto placa dug brze, nekontrolirane i nesavjesne urbanizacije i industrijalizacije starog ruralnog svijeta.

U toj dramaticnoj situaciji kada su cijela naselja i mala mjesta gotovo napuštena dogadaju se svakodnevno krade, šakali kruže nocu, upadaju u napuštena imanja, stanove i vile i odnose što se da odnijeti. Prekjucer je policija uhitila troje srpskih državljana na privremenom radu u Venetu, a taj je slucaj (jedan u nizu jer su šakali popratna pojava takvih i slicnih tragedija) razbjesnio predsjednika pokrajine Treviso Leonarda Murara koji je preko jedne privatne TV stanice gnjevno uskliknuo da šakale treba smjesta strijeljati.

"Država nam mora poslati vojsku i proglasiti izvanredno stanje, koje osim ostalih mjera predvida i prijeki sud i izvršavanje smrtne kazne", izjavio je Muraro pred TV kamerama. Vijest se proširila na cijelom poluotoku, jucer je dobar dio stranaka u Rimu osudilo ispad politicara Sjeverne Lige no, pojedini pripadnici te stranke branili su Murarov stav:

"Podsjetit cu javnost da je u SAD-u bivši predsjednik Bush nakon devastacija uragana Katrina poslao u New Orleans marince kako bi se uveo red i onesposobili šakali. Predsjednik pokrajine Treviso jednostavno je prijetecim tonom pozvao državu da nešto ucini u zaštiti devastirane regije", izjavio je gradonacelnik Verone Flavio Tosi. Predsjednik regije Veneto Luca Zaia, suradnik Umberta Bossija uspio je dovesti u Veneto premjera Silvija Berlusconija koji je obecao izvanrednu pomoc no, do sada još ništa konkretnoga nije stiglo.


Podijeli: Facebook Twiter