Murakamijeve priče u obliku mobilne aplikacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanski književnik Haruki Murakami svoj rođendan 12. siječnja proslavit će pokretanjem nove mobilne aplikacije koja će obožavateljima njegova duhovita nadrealizma "omogućiti život u autorovu svijetu fikcije" često usmjerene na teme otuđenja i usamljenosti.

Nakladnik Vintage Books i tvrtka Aimer Media koja se bavi razvijanjem novih modela izdavaštva u obliku aplikacija za mobilne uređaje stvorili su posebnu aplikaciju-rokovnik koja sadrži šest ekskluzivnih novih priča toga japanskoga pisca te odabrane odlomke iz njegovih 13 ranijih naslova i najnovijeg romana "1Q84".

Kako prenosi britanski The Telegraph, aplikacija omogućuje organiziranje dnevnog rasporeda i istodobnu razmjenu omiljenih Murakamijevih citata putem elektroničke pošte te na društvenim mrežama Facebook i Twitter.

Rokovnik upotpunjuju citati i slike - primjerice, uz stranicu za nedjelju, 31. ožujka, nalazi se citat iz romana "Norveška šuma", odnosno, odlomak pisma iz romana datiranog s nadnevkom 31. ožujka.

Osim kao poklon Murakamijevim fanovima diljem svijeta, organizatori su virtualnim rokovnikom željeli privući nove čitatelje u autorov svijet mašte.

- Namijenjen je u prvome redu obožavateljima, no nadamo se da ćemo na taj način i nove čitatelje uvući u Murakamijev literarni svijet, i to na dnevnoj bazi, kazao je Dan Franklin iz tvrtke Aimer Media.

Murakami je jedan od najpopularnijih suvremenih japanskih pisaca. Njegov roman "Norveška šuma" samo je u Japanu prodan u više od četiri milijuna primjeraka. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima međunarodne književne nagrade Franz Kafka i nagrade Jerusalem Prize koja se dodjeljuje književnicima koji se u svojim djelima bave temama slobode pojedinca unutar društva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter