MUP zbog kampa u Valbandonu traži izmjene PP-a IŽ

Nekadašnji kamp zatvoren je do daljnjega (M. ANGELINI/arhiva)
Nekadašnji kamp zatvoren je do daljnjega (M. ANGELINI/arhiva)

Iako je početkom protekle sezone zatvoren zbog dotrajalosti i devastiranosti objekata, ali i neriješenog formalnopravnog statusa, Ministarstvo unutarnjih poslova ne odustaje od autokampa u Valbandonu.

Kako smo već pisali, autokamp, kapaciteta oko 400 mjesta, lani je zatvoren jer nije udovoljavao ni najnižim kriterijima propisanim Pravilnikom o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, odnosno kampova.

Ne bi li se ispunili uvjeti iz tog pravilnika, navode u MUP-u, potrebna su značajnija ulaganja u izgradnju ili uređenje pratećih sadržaja, kao što su sanitarni čvorovi, kupaonice i tuševi na otvorenom, uvjeti za goste s invaliditetom te posebno propisani uvjeti na području ekologije, kao i pristupa te zaštite od požara.

Na naše pitanje što planiraju na području gdje je dosad bio kamp, u MUP-u odgovaraju da po postojećim dokumentima prostornog uređenja nije moguće ishođenje potrebnih dozvola za uređenje ili izgradnju tih sadržaja.

Ističu da ni Prostorni plan Istarske županije, kao ni PP Općine Fažana u granicama obuhvata kompleksa MUP-a Valbandona ne predviđaju turističke sadržaje autokampa.

Postojećim županijskim planom ta zona predviđena je za razvoj turističkog naselja bez sadržaja kampa, a fažanski prostorni plan tamo predviđa isključivo razvoj hotelskih sadržaja, odnosno hotel s četiri zvjezdice.

"Zalaganjem nadležnih tijela Ministarstva unutarnjih poslova sadržaj autokampa ponovno će biti zastupljen u zoni obuhvata kompleksa MUP-a Valbandon, i to kroz Prostorni plan Istarske županije, čije su izmjene i dopune u tijeku", navode u MUP-u. Ministarstvo je, ističu, uputilo službeni zahtjev za uvrštenjem sadržaja kampa u Prostorni plan Istarske županije. (P. LUKEŽ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter