MUP: Za krađu zlata i novca osumnjičen načelnik Dolački

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za krađu zlata i novca iz policijskog sefa u sjedištu kriminalističke policije osumnjičen je nedavno smijenjeni načelnik zagrebačke službe organiziranog kriminaliteta Željko Dolački u čijem su uredu nalazio okradeni sef.

Dolačkog policija tereti da je uzeo i zadržao dva kilograma zlata i 280 tisuća eura privremeno oduzete tijekom kriminalističkih istraživanja i potom to lažno prikazao kao provalu, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama navodeći samo dob osumnjičenika.

Željko Dolački u potpunosti je porekao optužbe da bi iz sefa u svom policijskom uredu ukrao zlato i novac oduzete tijekom kriminalističkih istraživanja, kazao je nakon ispitivanja u USKOK-u njegov odvjetnik Veljko Miljević, a sudac istrage sutra će odlučiti hoće li mu, na zahtjev Uskoka, odrediti istražni zatvor. Na temelju kaznene prijave Ravnateljstva policije, USKOK je protiv Dolačkog pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor zbog sumnje da je zlorabio svoj položaja i ovlasti.

USKOK tvrdi da je Dolački, od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016., "koristeći činjenicu da su mu bili dostupni privremeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada PU zagrebačke, iz prostorije u kojoj su se nalazili oduzeti predmeti otuđio i za sebe zadržao 279.500 eura, 2,04 kilograma zlata, 599.000 kuna, 40.300,00 kuna, 4.360 eura, 2.200 eura, 100 švicarskih franaka i 300 yuana". Radi prikrivanje nedjela Dolački je 3. travnja 2016. navodno "inscenirao provalnu krađu u prostoriju PU zagrebačke u kojoj su navedeni iznosi novca i zlato trebali biti pohranjeni". Tako si je, po tvrdnjama tužiteljstva, pribavio "nepripadnu imovinsku korist od 639.300 kuna, 286.060 eura, 100 švicarskih franaka, 300 yuana i 2,04 kilograma zlata".

"Moj branjenik je iznosio kompletnu obranu i odgovarao je na sva pitanja koja mu je zamjenik ravnateljice Uskoka postavio. Ni na jedno jedino pitanje nije odobio odgovor. Dakle, bila je aktivna obrana uz apsolutno poricanje djela koje mu se stavlja na teret", kazao je odvjetnik Željka Dolačkog Veljko Miljević.Dodao je da je djelo koje mu se stavlja ne teret "iz sfere službenih odnosa". "On je to djelo okolnosno porekao. Opisao je okolnosti koje prethode onome što mu se stavlja na teret, okolnosti koje su vezane uz kritični dan iz kojih apsolutno iznosi konzistentnu obranu koja predstavlja apsolutno okolnosno poricanje kaznenih djela", dodao je Miljević.

Na pitanje ima li u cijelom slučaju "dubljih motiva", Miljević je kazao da se zna tko je Željko Dolački i u čemu je sve sudjelovao.

"Znamo koliko akcija je on vodio. On je samo naznačio, toliko vam mogu reći, da sasvim sigurno postoji masu ljudi koji su nezadovljni njegovim radom. Nažalost ne samo onih iz kriminalnih sfera nego i onih koji su bili u istoj službi, a više nisu u toj službi, nego rade s nekim drugim. Više od toga vam neću u ovom momentu reći", ustvrdio je Miljević.

Miljević smatra i da tužiteljstvo nema jak slučaj protiv Dolačkog.

"Znamo samo toliko da će biti zahtjev za određivanje istražnog zatvora. 40 godina radiom ovaj posao. Teško mi je zamisliti kako bi se mogao obrazložiti bilo koji osnov za određivanje istražnog zatvora. To je teško zamisliti s obzirom na činjenični opis i zakonsku kvalifikaciju djela. Ne mogu zamisliti na koji će način biti argumentiran zahtjev za određivanjem istražnog zatvora. Ali s druge strane tim lakše za nas", zaključio je Miljević.

Dolački će, nakon noći u policijskom pritvoru na Oranicama, u 11 sati u subotu biti doveden pred suca istrage koji će odlučiti hoće li mu odrediti istražni zatvor.

Zbog krađe iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije sa svojih su dužnosti odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika, dok je s dužnosti udaljen zagrebački načelnik organiziranog kriminaliteta Željko Dolački u čijem se uredu nalazio provaljeni se.

Nakon krađe dva kilograma zlata i 280 tisuća eura iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije, pokrenuta je akcija razbijanja međunarodnog lanca pranja novca. Pokazalo je da su novac i zlato pohranjeni u policijskom sefu pripadali dvojici osumnjičenih pripadnika krijumčarskog lanca. (Hina)

Orepić: Hrvatska policija po učinkovitosti u europskom vrhu

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je da slučaj razriješenja krađe zlata i novca iz policijskog sefa pokazuje da je hrvatska policija po učinkovitosti u europskom vrhu.

"Osumnjičeni policijski službenik uhićen je u petak u 6.02 sati pod sumnjom da je zlorabio položaj" rekao je Orepić, koji na novinarske upite nije potvrdio da je uhićen nedavno smijenjeni načelnik zagrebačke službe organiziranog kriminaliteta Željko Dolački u čijem su uredu nalazio okradeni sef.

"Uhićeni službenik" je prema Orepićevim riječima zasad jedini osumnjičeni. Orepić nije odgovorio na pitanja je li osumnjičenik priznao nedjelo i jesu li pronađene ukradene vrijednosti. "Uhićen je policijski službenik u svom stanu, priveden je i postupak je u tijeku", ponovio je ministar, dodavši da je to sve što zasad može reći o slučaju.   

Čestitajući "cijeloj strukturi" koja je radila na tom slučaju, ministar je rekao kako to potvrđuje statistiku za koju se nada da je svima već poznata, a prema kojoj je hrvatska policija u samom europskom vrhu po učinkovitosti. (H)

       


Podijeli: Facebook Twiter