MUP traži autora homofobne web stranice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliku pažnju je u utorak privukla netom postavljena internetska stranica Homopopis.com. Postavljaci stranice na njoj su objavili desetke fotografija osoba koje su sudjelovale na prethodnim prideovima.

Cilj je pokretaca, kako se navodi, da objavljujuci fotografije sudionika prideova "zaštiti gradane RH ukazivanjem na homoseksualni dio stanovništva". Postavljac navodi i da su "sve slike na ovoj stranici slikane na javnim skupovima i samim time nicija privatnost nije narušena".

Zanimljivo je da su nevješti i slabo upuceni prokazivaci i organizatori stranice na svoj homoseksualni popis stavili i Anu Lucic, ekstremnu desnicarku, koja dolazi na svaki pride i verbalno napada povorku. Internetsku stranicu prokomentirao je i Marko Jurcic iz Zagreb Pridea i pozvao sve koji tamo pronadu svoje autorske fotografije da zaštite svoja autorska prava.

Policija je priopcila da su nakon pregledavanja stranice zakljucili da se radi o kaznenom djelu rasne i druge diskriminacije te su o svemu izvjestili i Državno odvjetništvo. Navode i da su o svemu izvjestili Agenciju za zaštitu osobnih podataka, a skupa s DORH-om pokrenut ce i kriminalisticku istragu. (T. P. , D. Ra./Novi list)

Tri osobe privedene zbog nasilja u Splitu
Zbog nasilja na splitskom gay prideu u utorak su uhicene tri osobe. Iz MUP-a nam je potvrdeno da je nad njima u tijeku krim-istraga. Doznajemo da ih se sumnjici za nasilnicko ponašanje pocinjeno iz mržnje. O rezultatima istrage splitski MUP ce naknadno izvijestiti.

Podsjetimo, desnicarske skupine danima su najavljivale akciju protiv gay pridea, a nakon provale nasilja u Splitu stigle su i oštre osude iz svijeta, ali i vrha domace politike.  (A. R. K./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter