MUP pokrenuo portal o nestalim osobama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) danas je na internetskom portalu pokrenulo Nacionalnu evidenciju nestalih osoba (NENO) koja bi policiji trebala pomoci u traganju za nestalim osobama, omoguciti bolju suradnju gradana i policije te gradanima pružiti savjete kako djelovati preventivno da bi se sprijecio moguci nestanak osoba ili što uciniti u takvim okolnostima.

Zamisao o izradi novog interaktivnog portala s profilom svih nestalih osoba na kojemu ce gradani on line moci prijavljivati nestanke osoba i davati korisne podatke o bilo kojoj nestaloj osobi pojavila se nakon medijskog aktualiziranja problema nestalih osoba.

Od 1990. do danas prijavljeno je ukupno 21.000 nestanaka od kojih se nestalima još vodi oko 2.500 ciji bi se profili trebali naci u popisniku nestalih osoba u iducih mjesec dana. Portal bi ubuduce trebao omoguciti i vezu gradana sa strucnjacima te ispis obrasca o nestaloj osobi koji bi se raspodijelio gradanima.

NENO, na internetskoj stranici www.nestali.hr, tumaci postupak i složenost traganja za nestalim osobama, donosi pravne i strucne savjete kako prepoznati opasnost od nestanka i ukloniti ju te kako se ponašati u rizicnim okolnostima, poput, primjerice autostopiranja.

Jedan od takvih slucajeva aktualiziran je ljetos nakon nestanka maloljetne autostopistice Antonije Bilic. U policiji kažu da bi bilo suludo govoriti mladima da ne stopiraju u podrucjima u kojima javni promet nije dobro ureden, no savjetuju im da prije ulaska u automobil nepoznate osobe bliskoj osobi putem mobitela pošalju registracijsku oznaku.

Osim stopiranja rizicna ponašanja djece i mladih su odlazak na sastanak s nepoznatom osobom, trudnoca, zlostavljanje u obitelji, avanturizam, mladenacki bunt, neuspjeh u školi.

Ravnatelj policije Oliver Grbic rekao je na predstavljanju portala u Ravnateljstvu policije da od gradana ocekuje prve korisne obavijesti koje ce policiji pomoci u traganju za nestalim osobama.

Svi nestanci imaju svoje znacajke i ne poznaju dob, spol i obiteljske prilike, a neki od njih, nažalost, završavaju tragicno, rekao je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

Ideja o pokretanju takva portala pojavila se se prije nekoliko mjeseci kad se policija pocela propitivati što može više uciniti kako bi bila ucinkovitija u traganju za nestalim osobama i suradnji s clanovima njihovih obitelji, rekao je Borovec.


Podijeli: Facebook Twiter