MUP: Paprenim sprejem od paprike protiv kriminalaca

PU Istarska
PU Istarska

Djelatnici PU istarske i drugih uprava u zemlji od ponedjeljka su zadužili "pepper sprejeve" za borbu protiv kriminala. Papreni sprejevi uvedeni su da bi se izbjegla teža sredstva prisile prema počiniteljima, a potpuno su bezopasni za zdravlje ljudi.

Upotreba spreja propisana je Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima te se neće koristiti prema osobama koje pružaju pasivni otpor. No, policija za sada još nema u uporabi elektrošokere, izvijestila je Nataša Rogić Jukopila iz PU istarske.

Djelatnici Policijskih uprava koji obnašaju ophodnu, pozorničku i kontaktnu policijsku službu, odnosno oni koji su obučavani za uporabu paprenog spreja počeli su ga primjenjivati od ponedjeljka. Sprej je na bazi ljute paprike i djeluje na dišni sustav te privremeno osljepljuje počinitelja i onemogućuje napade.

Papreni sprej se nalazi i u slobodnoj prodaji u Hrvatskoj, u nekoliko različitih pakiranja, odnosno veličina i zapremine, a cijena mu iznosi oko 100 kuna za pakiranje od 100 mililitara. Prodavači naglašavaju da se sprej prodaje isključivo za samoobranu i zaštitu od životinja.

U zemljama Europe uporaba paprenog spreja i sama definicija je podijeljena. U nekim zemljama kao što su Rusija, Slovačka i Poljska definiran je kao oružje samoobrane i dostupan punoljetnim osobama, no s razlikom što je u Slovačkoj službeno zabranjena uporaba na ljudima.

U Švedskoj, Turskoj, Nizozemskoj i Norveškoj uporaba paprenog spreja dozvoljena je policiji, vojsci i zatvorskim čuvarima, dok je zabranjena ostalima. Švicarska, pak, sprej definira kao uređaj za samoobranu, a ne oružje i dostupan je svima te je korištenje protiv ljudi potpuno legalno.

U Portugalu je nabavka spreja dopuštena osobama bez kaznene evidencije, jednako kao i kupnja oružja. Uglavnom, u svim zemljama u kojima je nabavka dozvoljena prodaje se papreni sprej s koncentratom od 5 posto, dok policija u nekim zemljama, primjerice Portugalu, koristi onaj s većom koncentracijom. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter