MUP objavio tjeralicu, pretres Sanaderove kuce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policijski istražitelji došli su u petak u 7.30 sati i zapoceli pretragu kuce odbjeglog bivšeg premijera Ive Sanadera u Kozarcevoj ulici, doznaje se od izbora bliskog istrazi.

Policajci su u Sanaderov dom stigli uz sudski nalog koji je zatražio USKOK, a koji Sanadera tereti za zloporabu položaja i ovlasti i udruživanje za pocinjenje kaznenog djela u slucaju Fimi-medija te za nezakonito poslovanje HEP-a s Dioki grupom.

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za Sanaderom, objavljeno je u petak ujutro na njihovoj web stranici. Raspisivanje tjeralice naložio je u cetvrtak navecer USKOK nakon što je sudac istrage zagrebackog Županijskog suda Krešimir Devcic na posebnom rocištu Sanaderu odredio jednomjesecni istražni zatvor zbog bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke. Na tom se rocištu nije pojavio branitelj osumnjicenog Sanadera.

Bivši premijer za branitelja je odabrao zagrebackog odvjetnika Matu Matica koji je u cetvrtak navecer Hini izjavio da ga je Sanader angažirao putem SMS poruke te mu porucio da ce se u Hrvatsku vratiti za 3 do 4 dana. Matic je u petak ujutro u emisiji Hrvatskog radija "Poligraf" pak izjavio da Sanadera ne može braniti zbog sukoba interesa, buduci da je odvjetnik osumnjicenom clanu uprave Hrvatskih šuma Darku Beuku u slucaju "Fimi media". Rekao je da je o tom pitanju kontaktirao i USKOK.

USKOK je, nakon Sanaderova odlaska iz zemlje, kao netocne odbacio tvrdnje da policija i Državno odvjetništvo nisu poduzeli sve mjere koje su trebali te je naveo da zastupnik ne može biti pritvoren niti se protiv njega može pokrenuti kazneni postupak bez odobrenja Hrvatskoga sabora.



Sabor je u cetvrtak oko 17 sati jednoglasno potvrdio odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se nezavisni zastupnik Ivo Sanader liši slobode i da mu se odredi pritvor i istražni zatvor, zbog kaznenih djela udruživanja radi pocinjenja kaznenih djela te zlouporabe položaja i ovlasti. Za te mjere, koje je ujutro zatražilo Državno odvjetništvo, u cetvrtak poslijepodne glasalo je svih 104 zastupnika koji su se nalazili u sabornici.

Bivši premijer napustio je u cetvrtak Hrvatsku prije no što je Saboru upucen zahtjev USKOK-a za ukidanjem njegova imuniteta i za njegovo pritvaranje.

Slovenski radio objavio je, pozivajuci se na neslužbene informacije, da je Sanader prijavljen za let u London s ljubljanskog aerodroma Brnik u cetvrtak poslijepodne u 15.50 sati. Rijec je o neslužbenoj informaciji. U nekim se slovenskim medijima pojavila informacija da Sanader nije došao na aerodrom, vec je automobilom krenuo prema Austriji.

Glasnogovornica slovenskog ministarstva unutarnjih poslova Vesna Drole izjavila je u telefonskom razgovoru za Hinu da je Sanader u cetvrtak oko 11 sati ušao u Sloveniju preko granicnog prijelaza Bregana, ali da slovenski organi nisu imali pravnog temelja za bilo kakvo djelovanje. Poslijepodne je za Hinu rekla da slovenska policija nema informacija o navodnom putovanju Sanadera u London preko Brnika.

Europska komisija nije željela komentirati odlazak Sanadera iz Hrvatske i njegov ulazak na teritorij EU-a, ali istice da su Hrvatska i Slovenija ratificirale europsku konvenciju o izrucenju, a da se u slovenskim odnosima s drugim clanicama primjenjuje europski uhidbeni nalog.

Vijest da je Ivo Sanader napustio Hrvatsku potvrdio je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. On je rekao da MUP nije ni imao nikakav nalog za uhicenje ili zadržavanje Sanadera pa mu zato nije ni sprijecen prelazak granice oko 11.45 sati na hrvatsko-slovenskom prijelazu Bregana.

U crnoj opel vectri zagrebackih registarskih oznaka Sanader je napustio svoj dom u Kozarcevoj ulici u cetvrtak u 10.45 sati. Okupljeni fotoreporteri uspjeli su ga snimiti samo sleda. Nekoliko puta su ga pokušali dobiti na njegov privatni mobitel, no iskljucio ga je. (Hina)


Kajin poziva na ostavku Vlade

U cetvrtak popodne održana je rasprava u Saboru u kojoj su
SDP i IDS ocijenili da kazneni progon protiv Sanadera treba biti povod Vladi, koja je, tvrde, izgubila legitimitet, da odstupi i da se raspišu prijevremeni izbori. Naglasivši da je Sanader definitivno napustio Hrvatsku, Zoran Milanovic (SDP) je upitao tko ce odgovarati za taj propust, kao i onaj za ucestalo curenje informacija, pa i informacije koja je pogodovala Sanaderu da na vrijeme napusti Hrvatsku.
"Tvrdim da ste ga pustili i da mu je netko iz vlasti organizirao bijeg i zbog toga treba raspustiti vladu i raspisati prijevremene izbore", porucio je Damir Kajin (IDS). Smatra da Sanader nije jedini odgovoran za, kako je rekao, organizaciju sustava kroz koji se ukralo više no kroz pretvorbu i privatizaciju.
„Ako ovo što se danas dešava nije razlog za ostavku Vlade, ako ovo nije razlog za izbore, onda što je razlog za izbore?! Ja ne znam što se može ili bi trebalo još dogoditi ovoj zemlji. Nakon ovog mora se doslovce razobliciti jedna politika, ona politika – 'to smo mi koji smo stvorili državu', a ja tu dodajem i upropastili naciju. Za sve odluke ne može biti odgovoran samo Sanader. Netko je valjda morao znati, netko je isto tako morao nositi torbe. Oni koji su uništili državu trebaju odgovarati“, rekao je sa saborske govornice Kajin, prekidan upadicama potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa.
Saborska straža popodne je, za vrijeme rasprave o Sanaderu, na zahtjev Šeksa iz sabornice udaljila HDSSB-ovog zastupnika Dinka Burica koji je iznio niz optužbi na racun HDZ-a, pa i onu da je ta stranka zlocinacka organizacija. Buric je izjavio, medu ostalim, da u Hrvatskoj postoje dvije vlade, jedna u Banskim dvorima i druga koja se, kako je rekao, upravo formira u Remetincu.
(Hina, D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter