MUP: Linic je pogriješio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slavko Linic je pogriješio! Tako, naime, tvrdi MUP u svom priopcenju u kojem se navodi da ni ministar Tomislav Karamarko niti ravnatelj policije Oliver Grbic nemaju veze s kriminalistickim istraživanjem nabavke oružja za Teritorijalnu obranu Rijeke 1991. godine.

Pored toga, u priopcenju MUP-a navodi se da je rijecka policija postupala po zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva iz Rijeke kojim je policiji naloženo obavljanje nekoliko obavijesnih razgovora vezano za nabavku oružja tijekom 1991. za potrebe naoružavanja jedinice TO-a Rijeke.

- Prema tome, dužni smo reci da je g. Linic pogriješio dovodeci ministra g. Karamarka i glavnog ravnatelja policije g. Grbica u vezu sa spomenutim zahtjevom Županijskog državnog odvjetništva te je u tom smislu u svojoj izjavi neprimjereno reagirao. Posebno zabrinjava njegova izjava u kojoj kaže da su "tržnice prakticki vec pale", misleci pritom na odbacaj kaznene prijave iako u tom predmetu još nije donijeta državnoodvjetnicka odluka, navodi se u priopcenju MUP-a.

Od izvora bliskih rijeckom tužiteljstvu potvrdeno nam da ih je još u veljaci ove godine PU primorsko-goranska obavijestila o anonimnom podnesku u kojem se iznose sumnje na racun Slavka Linica i Šime Radulica, a u vezi s 830 tisuca njemackih maraka izdvojenih 1991. za nabavku oružja. Rijecka policija je o tom podnesku obavijestila rijecko tužiteljstvo, s upitom što da poduzme u povodu tih sumnji, a kako smo se mogli uvjeriti, odgovoreno im je da procijene navode sukladno ovlastima iz Zakona o policijskim ovlastima.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina dojma je da barem u zadnje vrijeme, umjesto pravne, imamo policijsku državu. - Želim vjerovati da policija postupa po proceduri, ali kada pocne cackati po necemu što je staro dvadeset godina i to u izbornoj godini, sve to miriše na politicke obracune. To sigurno nije dobar znak za razvoj demokracije u Hrvatskoj. Dno je dna svake države ako policija postupa prema politickim nalozima, rekao je Komadina.

- Cinjenica da je rijecka policija pozvala na obavijesne razgovore clanove nekadašnjeg Kriznog štaba Rijeke na temelju Zakona o nezastarijevanju ratnog profiterstva, koji je prošloga petka tek izglasan u Saboru i još nije ni stupio na snagu, a usto i na temelju rukom pisane anonimne prijave, opasna je i neprihvatljiva, komentirala je predsjednica Nacionalnog vijeca za pracenje pristupnih pregovora Vesna Pusic. (S. ABRAMOV, T. TOMICIC, A. PETRAK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter