MUP: Jeftinije pristojbe za putovnice, vozačke dozvole, registracije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo unutarnjih poslova odsjeća da je od srijede na snazi nova Uredba o tarifi upravnih pristojbi, zahvaljujući kojoj građani za razne upravne procedure u tom ministarstvu, primjerice za izdavanje putovnice, trebati izdvojiti manje novaca nego dosad.

Za izdavanje putovnice u redovnom postupku od danas treba izdvojiti 35, umjesto dosadašnjih 70 kuna upravne pristojbe, dok upravna pristojba za izdavanje putovnice u žurnom postupku više ne iznosi 220, već 140 kuna, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama.

Po 15 kuna upravne pristojbe platit će vozači za prvo izdavanje vozačke dozvole, njeno obnavljanje, odnosno produženje valjanosti i zamjenu vozačke dozvole države članice Europskog gospodarskog prostora (EGP), što se dosad plaćalo 35 kuna.

Ako se mijenja vozačka dozvola izdana u državi koja nije članica Europskog gospodarskog prostora, više nije potrebno izdvojiti 70 kuna za upravnu pristojbu, već 35, a za nadomještanje izgubljene ili ukradene vozačke dozvole izdane u Hrvatskoj i državi članici EGP-a treba 15, umjesto 50 kuna.

Kod prve registracije vozila plaća se 15 kuna upravne pristojbe, što je za 20 kuna niže nego dosad, dok je za produženje registracije potrebno izdvojiti 5, a ne više 30 kuna. Novost je i da se kod odjave vozila upravna pristojba više ne naplaćuje, a za novu prometnu dozvolu u slučaju njene dotrajalosti, oštećenosti ili gubitka/nestanka za upravnu pristojbu više neće biti potrebno izdvojiti 50, već 20 kuna.

Cijene su snižene i u ostalim upravnim te inspekcijskim procedurama koje su fizičke i pravne osobe dužne obavljati, a detaljniji podaci dostupni su na MUP-ovom stranicama, u rubrici građani. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter