MUP i DORH pogriješili u slucaju "Purda"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U slucaju branitelja Tihomira Purde napravljena je greška jer nadležni hrvatski organi, MUP i DORH, nisu ranije provjerili navode iz tjeralice protiv tog i ostalih branitelja koje Srbija tereti za ratne zlocine, ocijenio je danas  predsjednik RH Ivo Josipovic.

- Pogreška je definitivno napravljena. Prvi dan kada se tjeralica pojavila, policija i pravosude trebali su reagirati, trebalo je provjeriti navode iz nje i ovakvi problemi se danas ne bi dogadali, istaknuo je Josipovic u jucerašnjoj emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavu", odgovarajuci na brojna pitanja slušatelja o sudbini Tihomira Purde.

Josipovic je istaknuo i kako smatra da bi sada, kada je Ministarstvo pravosuda dobilo popis od 33 osobe koje Srbija tereti za ratne zlocine, trebalo pristupiti provjeri tih navoda i skidanju tereta s onih koji su lažno optuženi.

- Onim ljudima koji nisu ništa zgriješili treba olakšati, a ne ih držati u stalnoj neizvjesnosti godinama. Samim pokretanjem istražnih postupaka i eventualnim utvrdivanjem cinjenica o tome da nema osnova za kazneni progon, i ti bi ljudi bili obaviješteni da su na tjeralicama, objasnio je Josipovic.

U ovom trenutku, ocijenio je, Hrvatska više nema mehanizama na koji bi mogla zaštiti Tihomira Purdu.

- Ako BiH procijeni da su ispunjeni uvjeti, on ce vjerojatno biti izrucen Srbiji. Ako pravosude tamo ocijeni da nema dokaza, bit ce osloboden - kazao je Josipovic izražavajuci uvjerenje da ce srbijansko pravosude uvažiti dokaze koje je prikupila hrvatska strana, a koji govore u prilog tome da je Purda nevin. Primijetio je i da su besmislene srbijanske optužbe protiv dijela hrvatskih branitelja za rušenje ustavnopravnog poretka Jugoslavije.

- Bilo je sasvim notorno da se država tada vec bila raspala i da se Hrvatska branila od agresije, zakljucio je Josipovic.

Komentirajuci slucaj "Thompson" Josipovic je kazao da je stvar policije i DORH-a da istraže je li bilo kaznenog djela u navodnom placanju 500 tisuca eura pjevacu od strane bivšeg premijera Sanadera te da tu treba vidjeti je li placen porez. No, Josipovic se ponovo požalio na loše efekte curenja informacija iz aktualnih istraga.

- Neki put sam iznenaden koliko detalja izlazi iz istraga, a to baš nije faza postupka o kojoj bi trebalo citati kao iz otvorene knjige. Informacije cure, i ne bi bilo dobro da cure iz redova policije i DORH-a. To može biti atraktivno za medije i citatelje, ali sigurno otežava istrage i utjecat ce da se teže ostvaruju kazneni postupci, upozorio je Josipovic.


Podijeli: Facebook Twiter