Muntic: Za jedne obnova, za druge devastacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošle su godine u Munticu obnovili spomenik palim borcima NOB-a i nedužnim žrtvama Drugog svjetskog rata.

Tom je prilikom na originalni kamen, u koji su mještani 50-ih godina prošlog stoljeca sami uklesali imena svojih poginulih mještana, postavljena mramorna ploca s tim istim imenima i popravljena napuklina na stepenicama i postolju spomenika. Dodane su i dvije nove mramorne ploce s imenima stradalih mještana koji se nisu izvorno nalazili na spomeniku.

Sada se, medutim, od pojedinih mještana Muntica cuju pritužbe da je na ovaj nacin spomenik devastiran, a ne ureden, te da je samo trebalo originalnu stijenu ispjeskariti i obojiti izblijedjela imena uklesana na njemu.

Ližnjanskom vijecniku Mariju Radešicu zasmetalo je pogrešno zapisano prezime jednog od stradalnika, pa je tako pokojni Ivan Radešic preimenovan u Radišic. Na našu opasku da je prošlo gotovo godinu dana od postavljanja mramorne ploce, a da pogrešno napisano prezime još nije ispravljeno, predsjednik UAB-a Ližnjan Anton Vojnic je obecao da ce ponovo razgovarati s majstorom koji ju je izradio da se to do nadolazeceg Dana antifašizma ispravi.

- I mi smo željeli na spomeniku u Munticu zadržati originalnu stijenu, ocistiti je i obnoviti slova na njoj, ali je majstor rekao da je kamen previše istrošen i da ce to biti nemoguce obnoviti, a da lijepo izgleda. Zato smo se odlucili za postavljanje nove ploce preko originalnog natpisa. To smo isto napravili i u Jadreškima gdje su svi bili zadovoljni, rekao je Vojnic. (Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter