Munjevito brz prijenos podataka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Intel je osmislio superbrz univerzalni prikljucak za vanjske uredaje koji se prvi put pojavio na novim prijenosnim racunalima MacBook Pro.

Intelova tehnologija Thunderbolt omogucava prijenos podataka izmedu racunala i perifernih uredaja brzinom od 10 gigabita u sekundi. Novo sucelje donosi povecanje brzine od 20 puta u odnosu na USB 2.0 i 12 puta u odnosu na FireWire 800. Prvo racunalo na koje je ugraden Thunderbolt je novo prijenosno racunalo MacBook Pro.

Zanimljivo je da se na Thunderboltovo sucelje mogu spajati i monitori, a zahvaljujuci adapterima nece biti važno kakav konektor koriste. U pripremi su adapteri za DisplayPort, HDMI, DVI i VGA konektore.

Ocekuju se i adapteri za USB, Firewire i SATA konektore, cime ce biti omoguceno spajanje starijih vanjskih diskova na racunala opremljena Thunderboltom. Ogromna propusnost omogucit ce spajanje vrlo brzih diskova, pa cak i uredaja s RAID poljima diskova koji ce se u tom slucaju ponašati kao da su integrirani u racunalo.

Novo sucelje može i napajati energijom vanjske uredaje spojene na njega, što ga cini podobnim za spajanje eksternih tvrdih diskova bez zasebnog napajanja. Thunderbolt je u stanju isporuciti 10W energije spojenom uredaju.

Intel se nada da ce Thunderbolt zamijeniti mnoštvo starijih tehnologija kao što su USB ili FireWire. Odbacivanje veceg broja razlicitih prikljucaka korisnike ce riješiti brige o nacinu spajanja vanjskih uredaja na racunalo, a proizvodaci racunala ce uštedjeti na prostoru za prikljucke, što ce dovesti do manjih prijenosnika i jeftinijih maticnih ploca za stolna racunala.


Podijeli: Facebook Twiter