Munchen: Devetoro mrtvih, ubojica 18-godišnjak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Napadač iz trgovačkog centra u Njemačkoj je 18-godišnji  Iranac iz Muenchena,  kazao je u subotu šef policije Hubertus Andrae na konferenciji za novinare, dodavši da motivi zločina  nisu poznati.

Nitko drugi nije osumnjičen za pucnjavu u kojoj je poginulo devet  ljudi, a najmanje 21 osoba ozlijeđena.

Napad se dogodio u trgovačkom centru Olympia oko 5 kilometara sjeverozapadno od centra Muenchena.

Tijelo napadača pronađeno je oko jedan kilometar udaljeno od trgovačkog centra. Crveni ruksak pronađen u blizini tijela ispitan je na eksploziv, izvijestila je policija.

Osamnaestogodišnji Iranac, koji je živio u Njemačkoj i imao dvojno državljanstvo, zapucao je u restoranu brze hrane u trgovačkom centru Olympia u Muenchenu u petak poslijepodne i ubio najmanje devetero ljudi a ranio 16 u trećem napadu na civile u zapadnoj Europi u samo osam dana, a zasad još nije utvrđeno radi li se o terorističkom napadu ili činu poremećene osobe, prenose svjetski mediji.
Kancelarka Angela Merkel sastat će se u subotu s predstojnikom svog ureda Peterom Altmaierom i ministrom unutarnjih poslova Thomasom de Maiziereom, koji se zbog napada u Muenchenu hitno vratio iz SAD-a gdje je otputovao na odmor. Također će razgovarati s dužnosnicima obavještajnih službi.

Policija je prvotno priopćila, pozivajući se na očevice, da su tri osumnjičena te da postupa u tom incidentu kao da se radi o terorističkom napadu.

Međutim, na tiskovnoj konferenciji u noći na subotu je rečeno kako se vjeruje da je napadač djelovao sam. On je zapucao u McDonaldsovom restoranu u sklopu trgovačkog centra a potom nastavio pohod po centru Olympia, koji se nalazi oko 5 kilometara sjeverozapadno od centra Muenchena.

Andrae je rekao da vlasti ne vide sličnosti s napadom u južnoj Njemačkoj u ponedjeljak u kojemu je 17-godišnji tražitelj azila nožem pet osoba u prigradskom vlaku u južnom gradu Wuerzburgu. Njemačka je od tada u visokom stupnju pripravnosti.

Također je kazao da je prerano reći radi li se o terorističkom napadu ili činu poremećene osobe.

Policija pregledava snimke i dokaze

Policija navodi da pregledava video snimku na kojoj se vidi napadač i čuje se kako razmjenjuje rasne uvrede i psovke s drugim muškarcem. "Pokušavamo utvrditi tko je što rekao", kazao je glasnogovornik policije.

Nije poznat motiv pucnjave u trećem po veličini njemačkom gradu u kojemu je odmah nakon pucnjave zaustavljen javni prijevoz i zatvorene su autoceste, a građani pozvani da ne izlaze iz svojih domova.

Američki obavještajni dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da inicijalna izvješća njihovih njemačkih kolega ukazuju na to da napadač nije povezan s Islamskom državom ili drugim militantnim skupinama.

Najmanje 16 osoba, među kojima nekoliko djece, je u bolnici a tri su u kritičnom stanju, rekao je Andrae.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za taj napad, ali su pristaše Islamske države slavile na društvenim mrežama vijest o pucnjavi u trgovačkom centru u Muenchenu.

"Hvala Bogu, neka Bog donese napredak našim ljudima iz Islamske države", navodi se u jednoj poruci na arapskom jeziku na profilu naklonjenom radikalnom IS-u.

"Islamska država širi se u Europi", stoji u poruci na drugome profilu koji podupire IS.

Ovo je treći veliki napad na civile u zapadnoj Europi u osam dana. Za prijašnje napade u Francuskoj i Njemačkoj odgovornost je preuzeo IS.

Identitet napadača, čije je tijelo pronađeno u pokrajnjoj uličici nedaleo od trgovačkog centra, nije objavljen, ali je Andrae rekao da je otprije poznat policiji.

Policijski komandosi sa psima upali su u jedan stan u muenchenskoj četvrti Maxvorstadt u subotu rano ujutro, a njemački Bild navodi da je napadač tamo živio sa svojim roditeljima.

"On je živio pored mene", rekao je za Bild jedan susjed. "Moj prijatelj je išao s njim u školu i rekao je da je on bio prilično miran. On ga je prepoznao na video snimci."

Ti su muškarci izvijestili policiju o svojoj sumnji tri sata prije upada policije u navedeni stan.

Glasnogovornik policije je rekao da se imena osumnjičenih ne objavljuju, čak i ako su mrtvi, zbog privatnosti.

Pucnjava u trgovačkom centru dovela je do niza evakuacija javnih mjesta, obustave javnog prijevoza i izazvala paniku diljem grada u kojemu je proglašeno izvanredno stanje.

Vlasti u Munechenu objavile su oko dva sata ujutro da je uzbuna prošla i da građani sada mogu izaći iz svojih domova. Ponovno je uspostavljen i javni prijevoz.

Tijelo napadača pronađeno je oko jedan kilometar udaljeno od trgovačkog centra. Policija je uz pomoć robota ispitivla sadržaj crvenog ruksaka pronađenog pored tijela zbog mogućeg eksploziva.

Svijet osuđuje napad i nudi pomoć

Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija ponudili su Njemačkoj svoju pomoć odmah nakon pucnjave u trgovačkom centru.

Američki predsjednik Barack Obama je obećao njemačkim vlastima "svu potporu koja im je potrebna" zbog "terorističke situacije" u Muenchenu na jugu zemlje."Neki od vas znaju da je bila pucnjava u Njemačkoj i u ovom trenutku se ne zna što se točno događa, ali naše su misli s onima koji su možda ozlijeđeni", rekao je Obama dodavši da je "Njemačka jedna od naših najbližih saveznica i pružit ćemo joj svu pomoć koja bi joj mogla trebati u ovoj situaciji".

Francuski predsjednik Francois Hollande je uputio u petak navečer "osobnu poruku potpore" njemačkoj kancelarki Angeli Merkel nakon pucnjave u trgovačkom centru Olympia na sjeverozapadu grada u blizini Olimpijskog stadiona.

Velika Britanija je spremna pomoći Njemačkoj, rekao je ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

"Šokiran sam i zaprepašten tim užasnim napadom u Muenchenu i izgubljenim životima. Moje su misli s ozlijeđenima i obiteljima ubijenih", rekao je Johnson.

Iranski ministar vanjskih poslova osudio je napad osamnaestogodišnjeg njemačko-iranskog državljanina u trgovačkom centru u Muenchenu.

Iran "osuđuje" taj čin i "izražava solidarnost s njemačkim narodom i vladom", rekao je Bahram Ghassemi, glasnogovornik iranske diplomacije a prenose agencije Irna i Isna.

Ghassemi je osudio "ubojstvo nedužnih koji se nisu mogli braniti" i rekao da "nema drugog izbora do posvemašnje i bespoštedne borbe" s terorizmom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter