Multivitamini za bolje mentalno zdravlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ucinak multivitaminsko-mineralnih dodataka prehrani se najcešce istražuje kod starije populacije. Medutim, nova studija je odabrala zdrave muške ispitanike dobi od 30 do 55 godina kako bi ispitala vezu izmedu unosa multivitaminsko-mineralnih dodataka prehrani i fizioloških funkcija.

Više od 200 ispitanika podijeljeno je u dvije skupine od kojih je jedna skupina dobivala dodatke prehrani, a druga placebo tijekom 33 dana.

Znanstvenici su zabilježili bolje opce mentalno zdravlje, smanjeni subjektivni osjecaj stresa i poboljšano raspoloženje kod ispitanika koji su dobivali dodatke prehrani. Takoder, ispitanici koji su dobivali dodatke prehrani osjecali su manji mentalni zamor prije i nakon intenzivnih mentalnih testiranja u usporedbi sa skupinom koja je dobivala placebo.

Iako je istraživanje radeno pod pretpostavkom da su ispitanici optimalnog nutritivnog statusa, autori studije objašnjavaju kako je moguce da ispitanici ipak to nisu bili.

Autori su zakljucili kako se s poboljšanjem nutritivnog statusa, bilo hranom ili dodacima prehrani, poboljšavaju i fiziološke funkcije jer je poznato da pravilno funkcioniranje središnjeg živcanog sustava ovisi o širokom rasponu mikronutrijenata.


Podijeli: Facebook Twiter