Multipla skleroza je bolest vena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkrice talijanskog lijecnika dr. Paola Zambonija, koji je poremecaj suženja vena na podrucju vrata doveo u vezu s multiplom sklerozom, bez sumnje je fundamentalan preokret u istraživanju i lijecenju ove bolesti, koja se dugi niz godina tretira kao kronicna neurološka bolest središnjeg živcanog sustava.

Njegove studije, koje je radio u suradnji s neurologom prof. dr. Robertom Živadinovim, ravnateljem Buffalo Centra za analizu neurosnimki i istraživacu na Jacobs institutu u Buffalu, tretiraju multiplu sklerozu kao vensku bolest kod koje zbog suženja vena u predjelu vrata i prsnog koša dolazi do promjena u protoku krvi u mozgu, a time i oštecenja moždanog tkiva.

Prof. dr. Robert Živadinov, rodeni Rijecanin i rijecki student, trenutacno na svom maticnom institutu u Buffalu provodi opsežne studije u dijagnostici kronicne cerebrospinalne venske insuficijencije (CCSVI) i istraživanju metoda lijecenja ovog vaskularnog poremecaja. Ovog je tjedna u Rijeci održao niz predavanja.

- Kad za bolest koja je u više od pedeset tisuca radova obradena kao autoimuna odjednom netko kaže da je najvjerojatnije venska dakle vaskularna bolest, onda se radi o revolucionarnom otkricu. Ovo otkrice nije važno samo za multiplu sklerozu, vec, rekao bih, i za brojne druge neurološke bolesti pa i samo starenje, kaže on.

Dodaje da je potrebno najmanje pet godina da bi se dobila prava studija koja bi mogla dati stvarne smjernice za buduce lijecnje. Upitan kako farmaceutska industrija, koja zaraduje velik novac na postojecim nacinima lijecenja, gleda na njegov rad, Živadinov je izrazio vjeru da je cilj te industrije pomoci bolesnicima. (B. CALUŠIC/Novi list)

OVO JE SKRACENE VERZIJA TEKSTA. VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE.


Podijeli: Facebook Twiter