Multipla skleroza česta u Istri

Dolores Janko-Labinac, Snježana Raić i Branka Petelinec (G. R.)
Dolores Janko-Labinac, Snježana Raić i Branka Petelinec (G. R.)

Na konferenciji za novinare u Puli najavljen je program u povodu višednevnog obilježavanja Dana multiple skleroze. Snježana Raić, predsjednica Društva multiple skleroze Istarske županije, Branka Petelinec, bivša predsjednica društva i neurologinja mr. Dolores Janko-Labinac ukazale su na važnost informiranja i educiranja javnosti o multipli sklerozi.

Bogat program počinje u srijedu, upravo na nacionalni Dan multiple skleroze, predavanjem na temu "Što je multipla skleroza?" dr. Janko-Labinac, u prostorijama Društva u Keršovanijevoj 35 u 10 sati. Petelinec je naglasila da se već kroz broj članova društva koji se svake godine povećava može naslutiti da je ova bolest sve prisutnija. Članovima društva pomaže se na sve moguće načine u suradnji s Obiteljskim centrom. Nude se i besplatne pravne usluge, stručna pomoć psihologa te brojne druge pogodnosti.

Raić je pozvala građane da poprate ovotjedni program, a posebnu akciju imat će u suradnji s policijom i Pulaparkingom u subotu, 29. rujna, na pulskoj tržnici od 9 do 12 sati. Naglasak će staviti na prometne prepreke i poteškoće osoba s invaliditetom.

U srijedu je na programu predavanje o pravima osoba s invaliditetom, koje će prezentirati socijalna radnica pulskog Centra za socijalnu skrb i stručni suradnik HZMO-a, a na predavanju će se moći dobiti informacije o prednostima zapošljavanja osoba s invaliditetom, samozapošljavanju te drugom.

Za četvrtak je najavljena tema "Zajedno protiv diskriminacije osoba s invaliditetom" o kojoj će govoriti psihologinja Dunja Stepčić iz Centra za socijalnu skrb Pula, te ravnateljica Obiteljskog centra Ines Puhar. Predavanja počinju u 10 sati u prostorima Društva multiple skleroze u Puli.

Multipla skleroza je upalna, autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava. Osnovna značajka bolesti je "širenje u vremenu i prostoru" tako da se klinički očituje fazama remisije i fazama pogoršanja. Premda su u velikoj mjeri poznati mehanizmi koji su uključeni u razvoj te bolesti, do danas je ostao nerazjašnjen pravi uzrok bolesti. Smatra se da su za njen nastanak odgovorni čimbenici okoliša koji djeluju kao "okidači" bolesti u genetički predisponiranih osoba.

Istraživanjem u Istarskoj županiji utvrđeno je da ima 292 oboljelih od multiple skleroze. Rezultati incidencije i prevalencije upućuju na zonu visokog rizika koja se nalazi u središnjoj Istri i obuhvaća općine Sv. Lovreč, Tinjan, Karojbu, Žminj, Kanfanar i Pazin.

S obzirom na izrazito povećanu prevalenciju MS u središnjoj Istri, učinjene su serološke, imunološke i genetske analize da se razjasne uzroci te je ispitivanjem koncentracije vitamina D utvrđeno da oboljeli od MS imaju značajno niže vrijednosti vitamina D u serumu u odnosu na iste bolesnike kontrolne skupine. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter