Multimeridijan '14: Noordung i Motika kao okosnica

Predstavljanje koncepcije Multimeridijana '14: Dorina Vlakančić, Lorena Tadorni i Branka Benčić (B. VINCEK)
Predstavljanje koncepcije Multimeridijana '14: Dorina Vlakančić, Lorena Tadorni i Branka Benčić (B. VINCEK)

Međunarodna izložba Multimeridijan '14, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, bit će održana sljedeće godine u listopadu i studenom, a danas su na konferenciji za novinare u pulskoj galeriji Luka predstavljeni izložbena koncepcija, kustosice i pripremni radovi za taj bijenalni projekt.

- Multimeridijan je dvogodišnji, međunarodni izložbeni projekt Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre koji se organizira od 2002. godine. Riječ je o projektu koji uobičajeno uključuje renomirane hrvatske umjetnike te njihove kolege iz niza zemalja centralne i istočne Europe. Projekt je do sada imao šest izdanja, a na njima su kao kustosi radili Zvonko Maković, Branko Franceschi, Nives Marvin, Alvise Rampini, Nataša Šegota Lah, Berislav Valušek i Janka Vukmir. U tijeku su pripreme sedmog izdanja projekta čije su kustosice povjesničarke umjetnosti Branka Benčić i Lorena Tadorni, kazala je Dorina Vlakančić iz HDLU-a Istre.

Lorena Tardoni je objasnila da ona i Branka Benčić već pet godina rade projekte suradnje Italije i Hrvatske koji se razvijaju van nacionalnog ključa i u cilju promocije najzanimljivijih imena mlade suvremene umjetnosti.

Benčić je napomenula i da će njihov zajednički rad uroditi i esejom od 20-ak stranica koji će objaviti stručni časopis sveučilišta u Parmi.

- Namjera nam je dublje artikulirati što je to što radimo. Kao posjetiteljice izložbi često nismo zadovoljne odabirom radova i autora jer postoji cijela jedna nevidljiva scena mladih ljudi koji su kvalitetni i možda najbolje što se danas publici može ponuditi. To nas vodi na promišljanje Multimeridijana koji je više od tematske izložbe jer povezuje kustose i autore što je po nama vrlo važno. Tema izložbe su Noordung i Motika te njihovo nasljeđe. Lista umjetnika još uvijek nije gotova, a za danas smo organizirali i dva kratka susreta s umjetnicima, kazala je Benčić.

Naime, danas je u galeriji Luka organiziran takozvani "portfolio review" u sklopu kojeg su kustosice trebale sresti umjetnike i razgledati njihove radove što će učiniti tijekom takozvanih "studio visits" - susretima s umjetnicima u ateljeima u Rojcu i Vodnjanu. Valja napomenuti da je izložbena koncepcija Multimeridijana '14 radnog naslova "No-Ordung (Asteroid 19614)" kustosica Branke Benčić i Lorene Tadorni prvi put odabrana pozivnim natječajem HDLU-a Istre. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter