Multikulturalnost je obilježje Buzeta i Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Bošnjačka nacionalna zajednica Buzeta vodi brigu o predstavljanju kulturnog identiteta Bošnjaka i na jedan kvalitetan način povezuje svoj kulturni identitet s kulturnim identitetom sredine u kojoj živi i na taj ga način predstavlja i van granica svoga djelovanja, poručio je na svečanoj sjednici u povodu obilježavanja desete obljetnice rada buzetske Bošnjačke nacionalne zajednice održanoj u Hotelu Fontana, njen predsjednik Muhamed Muratagić.

Kao rezultat takvog povezivanja, 2012. godine uspostavljena je suradnja Općine Stari grad Sarajevo i Grada Buzeta kao i KUD-a "Hasan Mujezinović". Kvalitetan rad i suradnju Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta i Grada Buzeta, rekao je Muratagić, prepoznao je Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji ih je u ožujku ove godine pozvao na skup u Rijeku da zajednički predstave primjer dobre prakse i umrežavanja i kvalitetnog partnerstva na lokalnoj razini. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, a sufinancirala ga je i Vlada Republike Hrvatske

Govoreći o počecima, Muratagić je istaknuo da se prva manifestacija organizirana prije deset godina, u svibnju 2007. godine pod nazivom "Fešta od furešta" pokazala kao pun pogodak. Tjedan tada kasnije na prijedlog inicijativnog odbora osnovan je buzetski ogranak Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre. Iste godine na manjinskim izborima izabran je i prvi predstavnik bošnjačke nacionalne manjine za Grad Buzet.

- U svom radu ogranak Buzet pokazao se kao jedan od najbolje organiziranih ogranaka unutar Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre koji je prvi svojim djelovanjem ušao u institucije lokalne zajednice s kojom je ostvarena suradnja na zavidnoj razini čime se posebno ponosimo. Rad ogranka bio je toliko prepoznatljiv da je prerastao okvire Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre te je u studenom 2011. godine osnovana samostalna nacionalna zajednica. Bošnjačka nacionalna zajednica Buzeta danas okuplja oko 120 članova od kojih pedeset aktivnih te u svom radu vodi brigu o zaštiti nacionalnog i kulturnog identiteta kao i o integraciji i čvršćem povezivanju u svim segmentima društva na lokalnoj razini, naglasio je Muratagić.

Posebna pozornost posvećuje se radu s mladima tako je 2008. godine osnovana folklorna i pjevačka skupina Buzetski biseri čija je voditeljica Tatjana Muratagić, a zamjenica Ernesa Mustafić. Otvoreno je nekoliko izložbi, a od 2013. godine redovno se održavaju Dani bošnjačke kulture kao samostalni projekt Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta koji je uvršten u program obilježavanja Dana Grada Buzeta i postao dio turističke ponude.

Muratagić je kao jedno od značajnijih postignuća izdvojio otvaranje prve Bošnjačke knjižnice u Istri otvorene u lipnju prošle godine u prostorijama Bošnjaka u buzetskom starom gradu, na Trgu Vela šterna. Vrpcu je simbolično prerezao istarski župan Valter Flego koji je zajedno sa Muratagićem prilikom posjete Sarajevu prethodno podržao projekt Bošnjak Bošnjaku daruje knjigu za bošnjačku knjižnicu u Buzetu. - Otvaranje knjižnice pokazalo se potrebitim i danas je ona mjesto susretanja Bošnjaka Buzeta i šire i pečat na multikulturalnost Buzeta i Istarske županije. Sve te programe od osnivanja ogranka podupire Grad Buzet kroz proračunska sredstva kao i Savjet za nacionalne manjine, istaknuo je Muratagić.

Na svečanosti su podijeljene zahvalnice i priznanja zaslužnima među njima i gradonačelniku Siniši Žuliću koji je naglasio da je Grad Buzet u rujnu gradskim priznanjem vrednovao dugogodišnji doprinos Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta društvenim aktivnostima te se zahvalio što je ova nacionalna zajednica brojnim manifestacijama doprinijela tome da kulturni život buzetskog područja bude bogatiji.

U kulturnom programu nastupila je folklorna skupina "Buzetski biseri", gitaristica Mia Alkić rodom iz Bugojna te buzetska harmonikašica Vanessa Jakac. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter