Multikulturalni "Korijeni vječnosti" u INK-u

Letizia Ulika Roce na čakavici zdušno čita uvod u prvi čin predstave (Z. ANGELESKI)
Letizia Ulika Roce na čakavici zdušno čita uvod u prvi čin predstave (Z. ANGELESKI)

Sutra će se u Istarskom narodnom kazalištu- Gradskom kazalištu Pula u 20 sati, uz slobodan ulaz, održati premijera multikulturalne glazbeno-kazališne predstave "Korijeni vječnosti", u kojoj će stotinu mladih Austrijanaca, Slovenaca i Hrvata, po zajednički kreiranom znanstvenofantastičnom libretu, objediniti glumu i ples te folklornu i suvremenu glazbu triju susjednih kultura. Pulskim glazbenicima i plesačima pridružit će se slovenski gimnazijski zbor iz Celja te glumci i svirači austrijske umjetničke škole iz Bad Ischla.

Letizia Ulika Roce, polaznica drugog razreda OGŠ Ivana Matetića Ronjgova iz Pule, danas je na konferenciji za novinare srčano i uvjerljivo na čakavici pročitala uvod u prvi čin predstave, u kojem je zla vještica Ursula proklela te na tri različita planeta prognala tri naroda - Austrijance, Slovence i Hrvate, da bi ih u nastavku priče, nakon 10.000 godina, međugalaktička znanstvenica Gaia iznova otkrila te pomirila.

Ovaj multimedijalni projekt financiran u potpunosti sredstvima EU-a, a cilj mu je promicanje multikulturalnosti, višejezičnosti, vlastitih folklornih tradicija, poticanje mobilnosti i razmjene iskustva. Objedinjuje stotinjak mladih iz austrijske glazbene škole iz Bad Ischla, gimnazijalce iz slovenskog Celja te učenike pulske glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.

Robert Rosanda, novi ravnatelj "Ronjgova", istaknuo je da je ovaj projekt objedinio najbolje od triju kultura, dok je voditelj projekta prof. Branko Škara izrazio ponos što su učenici pulske glazbene škole, kao njeni glazbeni ambasadori, razvili koncept SF priče.

Profesorica Suzana Goldin navela je da su u predstavi od instrumentalnih skladbi zastupljeni mantinjada, barbanski balun, ceranski balun, balun na mihu, starinski valcer i žminjska polka "Cviće mi polje pokrilo", a od vokalnih "Zrasla mi ladonja", "Ča je more", "Rodila loza", "Tiću Matetiću" i "Pipa". Tu su i plesovi balun, špic polka, stara polka, valcer, mazurka i sette passi. Dva dana nakon pulske premijere, već u nedjelju, ova će predstava biti odigrana u Celju, a sredinom svibnja u Bad Ischlu. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter